5 motive pentru care trebuie să mergeți la medic dacă bănuiți că aveți hemoroizi

Aveți dureri în zona anală, sângerări, mâncărime sau iritație, simțiți la atingere mici „umflături” dureroase? E posibil să suferiți de hemoroizi. Dar nu neapărat. Există și alte afecțiuni mult mai grave care au aceste simptome. Cel mai bine este să mergeți la medic pentru o consultație de specialitate, iar pentru asta, vă dăm cinci motive importante.

  1. „Lască trece” – o mare amăgire. Dacă sperați ca hemoroizii să se mai retragă, iar simptomele să se amelioreze, vă dăm o veste proastă: boala nu trece niciodată de la sine, ci tot avansează, evident, cu complicațiile de rigoare. Nici cremele și gelurile de la farmacie nu pot rezolva problema, atrag atenția specialiștii clinicii OK Medical. „Avem certitudinea, după studierea amănunțită a bolii hemoroidale, că niciun tratament administrat local (creme) și niciun tratament înghițit (pastile sau ceaiuri) nu pot vindeca această afecțiune. Pot doar ameliora simptomatologia, lucru care îi poate bucura pe pacienți pe moment, dar care îi va întrista mai târziu. Boala își vede mai departe de evoluție, apar complicații și, deseori, recidive chiar după ce intervenim profesionist”, spune Prof. Dr. Dorel Firescu, expert în proctologie și endoscopie digestivă.
  2. Veți suferi degeaba din ce în ce mai tare. Timpul care trece, dar și greșelile, stilul de viață de zi cu zi (cu alimentație săracă în fibre, sedentarism, consum de alcool) agravează hemoroizii, iar simptomele devin din ce în ce mai chinuitoare. Apar trombozele sau cheagurile de sânge, sângerări repetate, dureri la fiecare scaun, suprainfecții. Medicul chirurg Anamaria Nicoleta Iliescu susține că automedicația, așteptarea, convingerea că nu e nimic grav sunt cele mai mari pericole. „Bolnavii caută pe internet, li se pare lor că au hemoroizi sau fisuri anale, se duc la farmacist, care le confirmă această suspiciune. Primesc niște creme sau supozitoare care nu numai că nu ameliorează simptomatologia, ba chiar o accentuează, şi ajung să se adreseze medicului cu afecțiuni deja cronicizate sau complicate. Tratamentul este mai scump, de mai lungă durată, cu suferinţe mai mari pentru ei, decât dacă ar fi primit de la început un diagnostic corect și un tratament adecvat”.
  3. Cu cât se intervine mai repede, cu atât e mai bine. Ideal este să vă prezentați la medic încă de la primele simptome. Dacă boala este diagnosticată într-un stadiu mai avansat și se intervine abia când hemoroizii sunt mari, dureroși, trombozați, tratamentul va fi mai dificil, iar rezultatele nu vor fi întotdeauna perfecte din punctul de vedere al dispariției simptomelor. De asemenea, șansele de recidivă sunt mai mari. „În stadii incipiente, tratamentul hemoroizilor este minim invaziv, nedureros, nu presupune operație sau perioadă de recuperare. Este vorba despre ligaturile cu benzi elastice și despre fototermocoagularea în spectru infraroșu. Dacă se așteaptă până în faze terminale și boala hemoroidală a ajuns în ultimul stadiu, de prolaps ireversibil, se va ajunge la tratamentul clasic chirurgical, prin care fiecare hemoroid se excizează. Presupune operație, anestezie, disconfort mai mare, iar după, recuperarea e mult mai dificilă. În zonă rămân nişte găuri care trebuie să se vindece, să se epitelizeze şi, cum avem şi scaun, nu e deloc plăcut”, explică medicul chirurg Dan Andronesi, și el expert OK Medical.
  4. Sunteți siguri că nu e altceva mai grav? Cel mai important motiv pentru care trebuie să mergeți la medic este acela de a primi un diagnostic corect. Afecțiuni mult mai grave, care vă pun viața în pericol, pot fi confundate cu banalii hemoroizi. Specialiștii clinicii OK Medical mărturisesc că au văzut multiple cazuri în care pacienții credeau că au hemoroizi, amânau mersul la medic sau se tratau după ureche, acasă, când în realitate sufereau de tromboze, abcese, polipi de canal anal, ulcerații, chiar cancere. „Au simptome comune. Pacienții se gândesc că sunt hemoroizi, însă poate fi o tumoră, un cancer, pot avea un abces, o fisură, o tromboză… Sunt foarte multe și fiecare se rezolvă diferit. Dacă stau foarte mult și au o tumoră acolo, ea poate deveni inoperabilă sau poate progresa spre metastaze”, avertizează dr. Dan Andronesi. „Cancerele de la nivelul canalului anal se manifestă doar cu sângerare și dureri când apare scaunul, deci la fel ca la hemoroizi. Să punem sângerarea pe seama hemoroizilor, când de fapt ea poate fi produsă de o tumoră de la nivelul sigmoidului sau a canalului anal, a colonului, ne riscăm viața. De aceea, orice sângerare trebuie să aducă pacientul la medic. Dacă se pune diagnosticul de hemoroizi, foarte bine. Dar trebuie investigat pentru a nu trece pe lângă un diagnostic mai grav”, recomandă dr. Anamaria Nicoleta Iliescu. Sau puteți avea și hemoroizi, dar și altceva mai grav. „Un pacient care prezintă sângerări anale se prea poate să aibă hemoroizi, dar poate avea asociat și un cancer de rect, care se manifestă tot prin sângerare”, completează dr. Iulia Dogaru, și ea parte din echipa OK Medical. 
  5. Nu aveți motiv să vă fie jenă de consultație. Boala hemoroidală este, totuși, o boală care trebuie gestionată doar în cabinetul medicului. Însă de teamă, de rușine, oamenii evită să meargă la o consultație. De obicei, pacienții vin în stadii destul de avansate, când nu mai pot. Nu s-a schimbat nimic în această mentalitate, suntem destul de pudici, avem complexe”, e de părere dr. Andronesi. Asta pentru că nu știu cât de simplă este consultația. Nu e nimic dureros și durează mai puțin de o oră, cu tot cu discuții.

Pentru mai multe sfaturi și recomandări, specialiștii OK Medical vă stau la dispoziție în clinicile din București, Galați, Cluj-Napoca și Constanța!

[vivafbcomment]
Discutati cu noi pe WhatsApp