5 motive surprinzătoare pentru care riști să ai hemoroizi

Deși veche de când lumea – căci, iată o curiozitate, prima ei mențiune cunoscută datează din anul 1700 înaintea erei noastre – boala hemoroidală este o boală căreia îi priește stilul de viață modern, cu alimentație haotică, sport puțin și stres mult. Se estimează că 50% din populație, adică 1 din 2 oameni se va confrunta la un moment dat al vieții cu hemoroizii. Este, așadar, important de știut ce anume ne predispune la acest diagnostic. Am vorbit despre factori de risc – oarecum surprinzători căci poate nu i-am fi bănuit chiar pe ei  – cu domnul doctor Dan Andronesi, medic primar chirurg la OK Medical, cea mai modernă clinică de proctologie din România. Specialistul a ținut să ne sublinieze de la bun început că în cazul acestei afecțiuni vorbim despre factori multiplii, adică ar trebui să avem mai mulți factori de risc ca să ajungem la diagnostic.

  1. Moștenirea genetică

Moștenim din familie inclusiv calitatea venelor, iar cum boala hemoroidală este o afecțiune a venelor, ea poate fi influențată de acest aspect. “Transmiterea ereditară a calității colagenului, a venelor, a valvelor venoase care pot fi mai competente sau mai puțin competente poate fi un factor de risc în apariția bolii hemoroidale. Mai ușor pot face boli ale venelor – hemoroizi, varice, varicocel – cei care în familie au așa ceva. Calitatea venelor se transmite”, explică expertul OK Medical.  

  1. Statul mult pe vasul de toaletă

”Toaleta nu este bibliotecă”, ne spune mai în glumă mai în serios domnul doctor Andronesi. Defecația prelungită este foarte proastă, noi traumatizăm anusul în tot acest timp. Este o situație foarte frecventă de când au apărut telefoanele moderne, oamenii se joacă, stau pe Facebook și uită, de fapt, de ce sunt acolo.

  1. Consumul de alcool în cantitate mare

”Se știe că produce vasodilatație, inclusiv pe vasele și venele hemoroidale. Foarte mulți relatează că după un episod de exces de alcool apar modificări la nivelul anusului, mărirea în volum a hemoroizilor și alte probleme”, spune Dr. Andronesi.

  1. Anumite sporturi practicate în exces

Aici vorbim despre sporturile care implică ridicarea de greutăți. ”Orice creștere bruscă a presiunii în zona intraabdominală pentru perioade lungi modifică fluxul venos în venele de tip terminal, iar venele hemoroidale sunt de acest fel. E foarte important să facem totul cu măsură, inclusiv exercițiile fizice”, subliniază specialistul OK Medical.

  1. Dietele moderne

 ”Problema este că nu avem fibre alimentare în aceste diete atât de la modă – Dukan, dieta doar cu proteine etc. – iar atunci apare scaunul tare, constipația fiind un cunoscut factor de risc în aparița hemoroizilor. Fibrele alimentare sunt cele mai importante elemente care ne păstrează o peristaltică normală. Avem nevoie de fructe, legume, cereale”, concluzionează Dr. Andronesi.

Vestea bună este că medicina actuală permite tratarea hemoroizilor fără intervenție chirurgicală, prin metode non-invazive, cu recuperare rapidă. Metodele recomandate de specialiștii de top de la OK Medical, cea mai modernă clinică de proctologie din România, sunt fototermocoagularea în spectru infraroșu și ligatura cu benzi elastice. Vă putem spune mai multe despre ele dacă ne sunați la numărul 021. 3111777 sau, și mai simplu, dacă intrați pe siteul nostru la secțiunea Discutați cu noi pe whatsapp.

Discutati cu noi pe WhatsApp