6 obiceiuri despre care nu ştiai că ar putea cauza hemoroizii

6 obiceiuri despre care nu ştiai că ar putea cauza hemoroizii

Hemoroizii reprezintă una dintre cele mai răspândite, dar neglijate afecțiuni, afectând 8 din 10 adulţi.  Aceştia sunt cauzaţi de presiunea crescută asupra venei cave inferioare, datorită greutăţii în exces, sarcinii sau în timpul eliminării fecalelor.

Deşi numeroşi factori de risc sunt asociaţi cu hemoroizii, o serie de obiceiuri favorizează apariţia acestora. Iată 6 obiceiuri despre care nu ştiai că ar putea cauza hemoroizii.

Ridici obiecte grele

Poate că te-ai gândit că este inofensiv să ridici greutăţi acasă (pungile de cumpărături, mobila ș.a.) sau la sala de sport (exerciţii cu greutăţi), însă acest obicei, la prima vedere inofensiv, creşte presiunea asupra anusului, care este mai mare decât cea cauzată de constipaţie. Astfel venele sunt dilatate, iar riscul de apariţie al hemoroizilor creşte.

Atunci când eşti nevoit să ridici greutăţi, îndoaie genunchii şi ţine spatele drept, menţine-ţi muşchii trunchiului şi perineali încordaţi, apoi ridică-te folosind muşchii coapsei, fără să forţezi spatele. La sala de forţă fii sigur că ridici greutăţi potrivite pentru tine şi nu risca.

Stai pe toaletă prea mult timp

Poate părea liniştitor şi relaxant să stai cu telefonul în mână sau citind o revistă atunci când mergi la toaletă, dar stând prea mult timp pe un vas de toaletă vei pune presiune excesivă asupra venelor din zona anală. Îţi recomandăm să foloseşti toaleta doar atât cât este necesar, după care spală bine zona anală cu apă caldă și tamponează ușor cu un prosop uscat.

Dacă ai scaune tari poți folosi laxative pentru a încuraja eliminarea scaunului fără a creşte riscul de apariţie al hemoroizilor.

Ai o alimentaţie necorespunzătoare

Atunci când eşti adeptul unei alimentaţii necorespunzătoare, starea de sănătate este afectată iar riscul de apariţie al hemoroizilor este crescut. Alimentele de tip fast-food sau cele picante, condimentate, prăjite, afumate şi consumu de băuturi alcoolice contribuie la dilatarea venelor în zona anală şi la perturbarea fluxului sanguin local.

Pentru prevenirea hemoroizilor, alimentaţia zilnică trebuie să includă o cantitate suficientă de lichide (până la 2 – 3 litri) şi de alimente cu acţiune benefică asupra tranzitului intestinal, bogate în fibre (pâine neagră şi integrală, legume şi fructe crude, prune uscate, cereale: ovăz, hrişcă, orz).

Eşti constipat

Dacă foloseşti toaleta pentru a elimina scaunul de mai puțin de trei ori pe săptămână, cel mai probabil eşti constipat. Acesta este unul dintre factorii principali ce cauzează cauză apariţia şi inflamarea hemoroizilor, datorită presiunii abdominale exercitate asupra venelor din anus.

Pentru a evita constipaţia, consumă multe lichide şi alimente bogate în fibre, care ajută la eliminarea cu uşurinţă a scaunului.

Ai diaree

Exact. Deşi la prima vedere pare ciudat, constipaţia şi diareea  sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale hemoroizilor. Mersul prea des la baie înseamnă că petreci prea mult timp pe toaletă şi pui presiune excesivă asupra venelor din zona anală. Remediul este să ai o alimentaţie în care să incluzi lichide şi fibre pentru a avea un tract intestinal sănătos, ferindu-te astfel atât de constipaţie, cât şi de diaree.

Eşti însărcinată

Sarcina, pe lângă foarte multe bucurii, îţi poate provoca şi neplăceri. Aceasta creşte riscul apariţiei hemoroizilor, în special în trimestrul al treilea. Uterul creşte în dimensiuni spre finalul sarcinii şi ajunge să comprime vena cavă inferioară, vena care drenează sângele în partea inferioară a corpului – abdomen, bazin şi membre inferioare.

Peste 75% dintre femeile gravide se vor confrunta cu hemoroizi în timpul sarcinii sau după naştere.

 

Pentru mai multe informații despre hemoroizi sau pentru tratament, apelează cu încredere la specialiștii Clinicii OK Medical.

[vivafbcomment]
Discutati cu noi pe WhatsApp