8 întrebări despre hemoroizi pe care v-a fost rușine să le puneți

Potrivit statisticilor, 8 din 10 persoane suferă la un moment dat de boala hemoroidală. Dacă înainte era considerată o problemă a vârstnicilor, în societatea modernă tot mai mulți tineri sunt afectați. Hemoroizii fac parte din viața noastră și, cu toate acestea, oamenii încă știu foarte puține lucruri despre ei: cât sunt de periculoși, cum se tratează, ce se întâmplă dacă nu luăm nicio măsură. Ne e prea rușine să vorbim, să ne recunoaștem problema și să mergem la doctor. Dar asta nu înseamnă că nu avem întrebări. Specialiștii OK Medical vin cu lămuriri.

1. Vor trece ei până la urmă, nu-i așa? Ei bine, nu. „Hemoroizii sunt vene dilatate din plexul venos hemoroidal, asemănătoare cu varicele. Aceste vene dilatate nu au cum să se micşoreze, nu s-a descoperit nicio substanţă activă medicamentoasă care să aibă acest efect asupra lor. Hemoroizii nu trec de la sine. Venele acestea, odată mărite, cresc încet, încet, până în ultimul stadiu, când ies la exterior şi nu mai intră”, avertizează dr. Dan Andronesi, medic primar chirurg la OK Medical.

2. Cât sunt de periculoși? Hemoroizii în sine nu pun viața în pericol și puteți trăi cu ei ani în șir. Însă complicațiile lor antrenează o serie de neplăceri: dureri, mâncărimi, sângerări ce pot duce la anemii, suprainfecții locale și tromboze hemoroidale.

3. De ce câteodată dor sau curge sânge? Hemoroizii sunt de două tipuri: interni și externi. Cei interni se află în interiorul canalului anal și nu provoacă dureri deoarece la acel nivel sunt puține terminații nervoase. Însă constipația și scaunele tari îi pot leza, iar atunci apare sângerarea. Când se măresc, hemoroizii ies în afara rectului, pot forma cheaguri de sânge și provoca dureri. Stilul de viață îi poate agrava și el. „Consumul de alcool în cantitate mare produce vasodilatație inclusiv pe venele hemoroidale. Mulți pacienți relatează că după o perioadă de consum de alcool apar modificări la nivelul anusului, cu mărirea în volum a hemoroizilor și complicații. Statul mult în fund, consumul de alimente iuți modifică de asemenea vascularizația și agravează hemoroizii”, explică specialistul OK Medical.

4. Poate fi altceva acolo? Din păcate da, și încă ceva grav. Medicii atrag atenția că văd tot mai multe cazuri dramatice – diagnostice grave care au fost interpretate de pacienți drept banali hemoroizi și tratați după ureche sau ignorați. „Am văzut o doamnă care credea că are abces anal, probabil citise pe internet, când, de fapt, avea o tumoră sângerândă, care a trebuit operată, iradiată. Sau, mai demult, o altă doamnă de 40 de ani credea că are un hemoroid de câteva luni, de fapt era o tumoră anală. A fost trimisă la iradiere, după aceea a trebuit operată. Noi tuturor pacienților pe care-i tratăm de hemoroizi le recomandăm și o colonoscopie. Ea ne arată dacă nu cumva mai sus avem vreun polip care poate să facă un cancer, sau dacă avem deja o tumoră și nu știm de ea, pentru că noi avem hemoroizi, dar mai putem avea și altceva –  tumori, boli inflamatorii colonice”, povestește dr. Andronesi.

5. E nevoie de reguli speciale de igienă? Da, pentru a preveni infecțiile, e recomandat ca după scaun să folosiți doar puțin sau deloc hârtie igienică, pentru a nu traumatiza și mai mult zona, apoi să vă spălați cu apă și săpun. Din acest motiv, ați văzut că foarte multe toalete au bideu.  

6. Cremele de la farmacie pot fi de ajutor? Avem certitudinea, după studierea amănunțită a bolii hemoroidale, că niciun tratament administrat local (deci creme) și niciun tratament înghițit (pastile sau ceaiuri) nu pot vindeca această afecțiune. Pot doar ameliora simptomatologia, lucru care îi poate bucura pe pacienți pe moment, dar care îi va întrista mai târziu. Boala își vede mai departe de evoluție, apar complicații și deseori recidive chiar după ce intervenim profesionist. Nu s-a descoperit nicio substanță activă medicamentoasă care să poată micșora aceste vene”, atrage atenția dr. Dorel Firescu, medic specialist în proctologie și endoscopie digestivă la OK Medical.

7. Cum scap definitiv de hemoroizi? Medicina actuală permite tratarea hemoroizilor fără intervenție chirurgicală, prin metode moderne, minim invazive, cu recuperare rapidă. Metodele recomandate de specialiștii de top de la OK Medical sunt fototermocoagularea în spectru infraroșu și ligatura cu benzi elastice. Prima constă în aplicarea de energie termică pe hemoroizi, cu ajutorul unor dispozitive speciale. Energia coagulează proteina din ţesuturile afectate şi va genera o cicatrice, care se va vindeca uşor. Ligaturile implică aplicarea unor benzi de cauciuc la nivelul hemoroizilor, scopul fiind acela de a întrerupe alimentarea lor cu sânge. Nevascularizaţi, aceştia vor cădea de la sine.

8. La ce să mă aștept când merg la medicul proctolog. Multe persoane nu se prezintă la medic de rușine. „Oare ce se întâmplă la consultați?” Stați liniștiți, medicii cu asta se ocupă de când lumea, nu sunteți nici primul, nici ultimul pacient pe care-l văd. Hemoroizii externi sunt depistați ușor la control vizual. Cei interni, printr-un examen proctologic ce constă într-un tușeu rectal și o anuscopie (se investighează canalul anal și rectul la adâncime de până la 10-12 cm, cu ajutorul anuscopului). Se mai poate face o colonoscopie, investigație care evaluează starea mucoasei intestinului gros.

Pentru orice alte întrebări mai aveți despre hemoroizi, specialiștii proctologi din cadrul OK Medical vă stau la dispoziție în sediile din București, Galați, Cluj-Napoca, Constanța și București.

Discutati cu noi pe WhatsApp