ANALIZE ANTICORPI
IgG și IgM CANTITATIV

Analize anticorpi cantitativi IgG și IgM

Conform studiilor recente, infecția cu SARS-CoV-2 pe teritoriul României se află în stadiul de transmitere comunitară la nivelul populației generale.

Pe parcursul evoluției pandemiei COVID-19, a fost evidențiat un procent din ce în ce mai crescut al cazurilor asimptomatice depistate pozitiv SARS-CoV-2, care însă pot transmite infecția unor contacți apropiați într-un procent mult mai redus decât cazurile simptomatice. În lipsa unui test de tip RT-PCR care reprezintă GOLDEN-STANDARD-ul de evidențiere al infecției cu coronavirus SARS-CoV-2, istoricul de infecție a unor persoane care nu prezintă simptomatologie caracteristică acestui tip de infecție se poate determina prin efectuarea unor teste serologice rapide pentru evidențierea imunoglobulinelor de tip M și de tip G prin metode tip ELISA.

În momentul intrării în contact cu un agent infecțios (fie ca este vorba de virusuri, bacterii sau de paraziți), primul răspuns al organismului nostru este dat de niște celule denumite macrofage care au capacitatea de a îngloba microbul și de a-l procesa, astfel încât acesta să fie recunoscut drept “intrus”. În urma acestui proces de înglobare a agentului patogen, sunt eliberate antigenele. Ca răspuns la producerea antigenelor un tip de globule albe din sânge (limfocitele B), vor produce anticorpi care să “lupte cu intrusul”, anticorpii fiind produși astfel încât să se potrivească antigenului agentului patogen care produce infecția. Acești anticorpi sunt de mai multe tipuri: IgA, IgE, IgD, IgM, IgG care diferă între ei ca structură, activitate și locul din organism în care sunt prezente. Dacă IgA are rol în apărarea mucoaselor, IgE în apărarea împotriva paraziților, IgM și IgG sunt anticorpii care pot fi identificați în sânge, având rol în apărarea împotriva infecțiilor.

Anticorpii sunt proteine produse de sistemul nostru imun pentru a ne proteja de infecții. Anticorpii se atașează de agentul patogen (de antigen) și fie blochează capacitatea acestuia de a infecta alte celule, fie îl indică drept agent străin altor celule imune, pentru a-l neutraliza sau distruge și pentru a-l îndepărta din corp.

Anticorpii IgM sunt primii anticorpi care apar în cazul infecțiilor, de aceea prezența lor în sânge indică o infecție acută, cantitatea de anticorpi IgM scăzând după etapa de infecție acută, iar anticorpii IgG sunt anticorpii prezenți mai ales în sânge și nivelul lor crește mai ales după o infecție.
IgM și IgG sunt produși de organism și în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2, specifici pentru acest tip de virus, fiind identificați în urma efectuării testelor rapide de tip ELISA.
Cercetările care s-au făcut pentru a se studia răspunsul imun în infecția cu SARS-CoV-2, au indicat că anticorpii IgM pot fi detectați în sângele pacientului după 3 până la 6 zile și IgG pot fi detectați după aproximativ 8 zile de la infectare.

Cercetările privind răspunsul imun umoral (cel în care sunt implicați anticorpii) la infecția SARS-CoV-2 sunt încă în etapa de început, sunt publicate puține rezultate științifice, cele care sunt publicate includ un număr prea mic de pacienți pentru a se putea constitui în dovezi clare și concrete la acest moment.

În prezent, nu există suficiente dovezi care să sugereze dacă acești anticorpi specifici anticoronavirus SARS-CoV-2 pot să protejeze persoana de o nouă infecție și care ar fi titrul (concentrația) de anticorpi necesari pentru a se considera că persoana ar fi protejată.
Urmare a celor descrise mai sus, în prezent, cunoașterea modului în care sistemul nostru imun răspunde la infecția cu virusul SARS-CoV-2 ajută la întelegerea modului în care poate fi detectată, tratată sau prevenită infecția.

LISTA DE PREȚURI

ANALIZE ANTICORPI IgG și IgM CANTITATIV
-
150 Lei