Băile de șezut în tratamentul hemoroizilor

Băile de șezut în tratamentul hemoroizilor

În prezent există mai multe metode folosite cu succes în tratarea hemoroizilor. De la tratamentul medicamentos sau local, pentru hemoroizii aflați în stadii incipiente, până la ligatura cu benzi elastice sau fototermocoagularea în spectru infraroșu.

Medicul proctolog va ține cont de tipul și stadiul în care se află hemoroizii, starea de sănătate și anamneza pacientului. Totodată, medicul poate recomanda, în funcție de necesități, băile de șezut, care, deși nu reprezintă un tratament definitiv, pot ameliora simptomele hemoroizilor.

Când sunt recomandate băile de șezut

Băile de șezut sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor cauzate de afecțiuni ale zonei anale și ale sistemului digestiv. De exemplu:

 • hemoroizi;
 • fisuri anale;
 • fistule anale;
 • constipație;
 • diaree;
 • prostatită;
 • scurgeri vaginale.

Totodată, medicii recomandă băile de șezut proaspetelor mămici, deoarece, după cum bine știm, hemoroizii afectează 9 din 10 femei însărcinate.

Atenție! Băile de șezut nu sunt o metodă de tratament ci sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor  și grăbirea procesului de vindecare.

 

Cum se fac băile de șezut

O baie de şezut se poate face într-un lighean, în cadă sau într-un bazin special care se plasează  în partea superioară a vasului de toaletă și care poate fi achiziţionat de la magazinele cu articole medicale.

 • Umple cada/ ligheanul/ bazinul cu apă călduță. Pe măsură ce temperatura apei scade poți să adaugi apa caldă;
 • Trebuie să te scufunzi în apă, astfel încât perineul să fie acoperit de apă;
 • După aproximativ 20 de minute, ridică-te încet și lasă zona rectală să se usuce sau tamponează uşor cu un prosop curat;
 • Poți repeta băile de șezut de mai multe ori pe zi, în funcție de recomandările medicului.

Beneficiile băilor de șezut

Băile de şezut ajută la relaxarea sfincterului anal. Înmuierea în apă călduță dilată venele și accelerează procesul de vindecare prin creșterea fluxului sanguin. Totodată ajută la reducerea iritației din zona anală, rectală sau vaginală în perioada postpartum.

Băile de șezut sunt benefice deoarece mențin anusul curat, reduc inflamația și disconfortul cauzat de hemoroizi și vindecă rănile perineale și vaginale după nașterea normală.

Odată cu apariţia primului simptom al hemoroizilor, asigură-te că primul pas pe care îl faci este vizita la medic. Specialiştii OK Medical te aşteaptă cu toate informaţiile de care ai nevoie şi te pot ajuta să uiţi de disconfortul şi durerea cauzate de hemoroizi!

Băile de şezut nu reprezintă un tratament definitiv pentru hemoroizi, dar vă pot da o stare de bine şi pot alunga imediat durerea.

[vivafbcomment]
Discutati cu noi pe WhatsApp