Boala Crohn

Boala Crohn

BOALA CROHN este o afectiune inflamatorie intestinala de natura idiopatica, care poate afecta orice portiune a sistemului digestiv, de la cavitatea bucala pana la anus, insa are predilectie pentru portiunea terminala a intestinul subtire (ileon) si intestinul gros (colon). Boala Crohn afecteaza straturile profunde ale tubului digestiv, cauzand ulceratii la acest nivel.

Pacientii care sufera de boala Crohn prezinta din pacate risc crescut de a se imbolnavi de cancer de colon. Maladia Crohn prezinta complicatii semnificative locale si sistemice, precum ocluzia intestinala (ingustarea lumenului intestinal), abcesul intestinal (cu risc de perforare), fistulizarea, megacolonul, cancerul colorectal, pierderea in greutate, intarzierea cresterii la copii.

Bolile inflamatorii intestinale afecteaza tot mai multi tineri cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. Principalul factor de risc este predispozitia genetica, dar manifestarile acestor afectiuni digestive pot fi intarziate sau chiar eliminate printr-un diagnostic precoce si tratament adecvat. In multe cazuri, bolile inflamatorii intestinale, care includ boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica, nu sunt diagnosticate corespunzator si ajung sa afecteze grav calitatea vietii. Prin diagnosticarea corecta a acestor afectiuni si administrarea unui tratament adecvat, bolnavii pot duce o viata normala si pot evita izolarea sociala.

CARE SUNT CAUZELE APARITIEI BOLII CROHN?

Medicii nu cunosc exact cauzele aparitiei bolii Crohn. Boala Crohn poate aparea cand sistemul imunitar al organismului are un raspuns anormal la populatia bacteriana saprofita a tractului digestiv, sau prin mecanisme imune complexe, secundare ale unor infectii cu diferite bacterii sau virusi (Mycobacterii tuberculoase, Yersinia enterolitica, E.coli, B. fragilis). Factorii de mediu au si ei un rol important in aparitia bolii. Fumatorii au un risc semnificativ crescut de a dezvolta boala. Boala Crohn poate fi ereditara, sansele de inbolnavire sunt mai mari in cazul in care un membru al familiei a avut deja boala.

CARE SUNT SIMPTOMELE BOLII CROHN?

Principalele simptome ale bolii Crohn sunt dureri abdominale si diaree (uneori cu sange). Unele persoane pot avea scaune diareice de 10 si pana la 20 de ori pe zi. Pierderea in greutate este un alt simptom frecvent. Simptomele mai putin frecvente includ afte bucale, blocaje intestinale, fisuri si fistule anale.

Este posibil sa aveti doar simptome usoare sau sa treaca perioade lungi de timp, fara nici un simptom. Este important sa cunoasteti simptomele bolii Crohn, care se pot agrava in timp. Contactati medicul specialist, imediat, daca aveti oricare dintre aceste semne:

  • stari de lesin sau puls rapid si slab;
  • dureri abdominale severe, balonare;
  • febra sau frisoane;
  • varsaturi repetate;
  • disconfort perianal.

CUM SE POATE DIAGNOSTICA BOALA CROHN?

In cadrul consultului, medicul gastroenterolog va va chestiona despre simptome si va efectua un examen fizic amanuntit. Poate solicita, de asemenea, radiografii si analize de laborator pentru a afla daca aveti boala Crohn.

CUM SE TRATEAZA BOALA CROHN?

Tratamentul depinde de tipul de simptome si cat de severe sunt acestea, cel mai comun tratament pentru boala Crohn fiind cel medicamentos.

Boala Crohn face organismul sa absoarba cu greu nutrientii din alimente. Un regim alimentar concentrat pe alimente bogate in calorii si proteine ​​poate ajuta la obtinerea nutrientilor de care organismal are nevoie.

Daca suferiti de boala Crohn, acest lucru va va afecta viata personala.

INTREBARI FRECVENTE

Boala Crohn este o afectiune inflamatorie intestinala de natura idiopatica, care poate afecta orice portiune a sistemului digestiv, de la cavitatea bucala pana la anus, insa are predilectie pentru portiunea terminala a intestinul subtire (ileon) si intestinul gros (colon).
Medicii nu cunosc exact cauzele aparitiei bolii Crohn. Boala Crohn poate aparea cand sistemul imunitar al organismului are un raspuns anormal la populatia bacteriana saprofita a tractului digestiv, sau prin mecanisme imune complexe, secundare ale unor infectii cu diferite bacterii sau virusi (Mycobacterii tuberculoase, Yersinia enterolitica, E.coli, B. fragilis).
Principalele simptome ale bolii Crohn sunt dureri abdominale si diaree (uneori cu sange). Unele persoane pot avea scaune diareice de 10 si pana la 20 de ori pe zi. Pierderea in greutate este un alt simptom frecvent. Simptomele mai putin frecvente includ afte bucale, blocaje intestinale, fisuri si fistule anale.
In cadrul consultului, medicul gastroenterolog va va chestiona despre simptome si va efectua un examen fizic amanuntit.
Tratamentul depinde de tipul de simptome si cat de severe sunt acestea, cel mai comun tratament pentru boala Crohn fiind cel medicamentos.

Discutati cu noi pe WhatsApp