Boala varicoasa

Boala varicoasa

Boala varicoasa este o afectiune cronica, caracterizata printr-un proces de degenerare a peretelui venos. Procesul degenerativ explica aparitia in boala varicoasa, a dilatatiilor venoase perma­nente, la nivelul venelor epifasciale, cu un traiect caracteristic sinuos si/sau ampular, numite in literatura de specialitate varice. Aceste dilatatii venoase sunt insotite de alterari parietale si de tulburari de hemodinamica venoasa.

Cea mai frecventa cauza a varicelor este asa-numita insuficienta ostiala a venei safene interne sau externe. Mai exact, o valva din inte­riorul acestor vene nu se inchide bine si permite formarea unui reflux in sensul invers circulatiei normale a sangelui. Se ajunge astfel la incarcarea excesiva a venelor superficiale si la formarea unor dilatatii venoase, caracteristice bolii varicoase.

Alterarea peretelui venos din diverse cauze, cu implicarea valvulelor, are drept consecinta, mai sus mentionatul reflux sanguin din sistemul venos profund catre cel superficial, si cresterea presiunii in sistemul superficial, ceea ce in timp duce la alungirea si dilatarea venelor superficiale.

In cazul bolii varicoase s-a ajuns la concluzia ca substratul lezional depaseste cadrul vascular, fiind vorba in principal despre o calitate slaba congenitala a tesutului conjunctiv. Veridicitatea acestei afirmatii reiese din faptul ca din punct de vedere clinic, varicele se aso­ciaza frecvent cu varicocel, hemoroizi, picior plat, scolioze, ptoze vis­cerale, genunchiul valg.

Varicele trebuie deosebit de alte leziuni venoase, cum ar fi:

  • flebectaziile, in care dilatatiile venoase sunt difuze, regu­late, si fusiforme;
  • dilatatiile anevrismale, care sunt bine delimitate si cu aspect saciform;
  • insuficienta venoasa cronica, care poate sa apara in stadiile avansate ale bolii, dar poate sa survina si in alte conditii etio­logice.

Exista patru stadii ale afectarii varicelor: in stadiul I, numit pre-varicos, picioarele sunt grele ca de plumb, apar dureri ale moletilor (incheietura gleznei) si piciorului, furnicaturi, edeme si senzatii de arsura in picioare. In stadiul II apar varicele pe traiectul venelor, iar in stadiul III apare asa-numita eczema varicoasa, in timp ce in ultimul sta­diu apar ulcerele varicoase.

Leave a Reply

Discutati cu noi pe WhatsApp