Cancerul de Colon

Cancerul de Colon

CANCERUL DE COLON afecteaza intestinul gros, situat in partea inferioara a sistemului digestiv. Adesea, evolueaza impreuna cu o alta forma de cancer, cel rectal, localizat la nivelul ultimei portiuni a colonului. Aceste doua tipuri de cancer poarta numele de cancer colorectal. Factorii genetici, dar, in principal, dieta nepotrivita, alcoolul si tutunul cresc considerabil riscul imbolnavirii.

Cele mai multe cazuri de cancer de colon debuteaza sub forma unor mici aglomerari de celule benigne, necanceroase, numite polipi adenomatosi. De-a lungul timpului, unii dintre acestia se transforma in cancer de colon. Polipii pot fi mici si dau doar cateva simptome.

CARE SUNT SIMPTOMELE CANCERULUI DE COLON?

Modificarea scaunului, care poate contine mucozitati si urme de sange, este una dintre simptome. Tranzitul intestinal devine neregulat si variabil din punctul de vedere al consistentei, constipatia alternand cu diareea. Semnele instalarii cancerului de colon sunt numeroase si nespecifice. Pe langa cele enumerate pana acum, acestea includ:

 • oboseala;
 • slabiciune;
 • dificultati de respiratie;
 • crampe sau balonare.

CARE SUNT CAUZELE APARITIEI CANCERULUI DE COLON?

Cauzele cancerului colo-rectal sunt multiple, mai frecvente dupa o anumita varsta, ca urmare a scaderii treptate a capacitatii de rezistenta a organismului fata de agentii agresivi, externi sau interni. Cei mai periculosi sunt factorii fizici cancerigeni, cum sunt radiatiile ionizante, produsii poluanti din combustiile industriale, din transporturi sau din industria chimica, toate aparute ca rezultat al progresului tehnic si al civilizatiei. In plus, stresul cronic intensifica aparitia tumorilor canceroase.

La extinderea cancerului de colon mai pot contribui unii factori hormonali, imunologici, psihoemotionali, conflicte psiho-morale, stres si focarele de infectie din organism. Un rol favorizant al aparitiei cancerului de colon il au unele afectiuni din zonele limitrofe: rectocolita ulcero-hemoragica, polipoza intestinala, diverticuloza rectosigmoidiana.

CARE SUNT METODELE DE DIAGNOSTICARE ALE CANCERULUI DE COLON?

Diagnosticul cancerului colonic are mai multe obiective:

 • sa confirme prezenta unui cancer;
 • sa identifice tipul histopatologic al acestuia;
 • sa stabileasca unde anume a aparut la nivelul colonului;
 • sa determine stadiul acestuia cu prezenta sau nu a metastazelor;
 • sa elaboreze un plan de tratament adaptat fiecarui caz in parte.

Investigatii necesare:

 • Teste de sange: hemoleucograma – arata anemie hipocroma microcitara, prin deficienta de fier; combinata cu deficitul de vitamina B12, determina anemia macrocitara;
 • Teste functionale hepatice: sunt de obicei normale, chiar si in cazul metastazelor hepatice;
 • Tuseul rectal;
 • Video capsula;
 • Rectoscopia (vizualizarea doar a rectului = portiunea terminala a colonului) sigmoidoscopia (vizualizeaza rectul si colonul sigmoid, adica aproximativ 1/3 din tot colonul) sau colonoscopia totala cu vizualizarea de imagini din interiorul colonului;
 • Biopsia zonelor suspecte la colonoscopie;
 • Irigografia simpla sau cu dublu contrast;
 • Ecografia abdominala (nu depisteaza cancerul de colon, dar poate sa identifice eventualele metastaze in ficat, abdomen sau ganglionii abdominali);
 • Examenul tomografic (computer tomograf, CT), nu vede de obicei cancerul de colon ci metastazele si extensia la organele din vecinatate);
 • Determinarea markerilor ADN tumorali in scaun.

CUM SE TRATEAZA CANCERUL DE COLON?

Exista mai multe metode de tratament care se completeaza reciproc (chirurgia, tratamentul chimioterapic, radioterapia). Chirurgia are rolul cel mai important, restul fiind tratamente complementare, ajutatoare, care pot converti un pacient initial inoperabil in unul operabil. Chirurgia rezolva si unele complicatii majore ale cancerului colorectal (ca ocluzia intestinala sau perforatia). Exista insa din pacate, cazuri in stadii foarte avansate in care tratamentul oncologic are un rol primordial, chirurgia trecand in planul doi si fiind aplicata doar in cazul aparitiei complicatiilor.

La pacientii care sufera de cancer de colon, o operatie chirurgicala efectuata in mod corespunzator este esentiala pentru ca rezultatele sa fie favorabile. In majoritatea cazurilor, interventia chirurgicala implica o rezectie a cancerului primar si a ganglionilor limfatici din acea regiune. Exista mai multe tipuri de proceduri chirurgicale utilizate in tratamentul cancerului de colon, in functie de dimensiunea si raspandirea cancerului.

Colonoscopia este cea mai buna metoda de profilaxie a cancerului de colon. In timpul efectuarii unei colonoscopii de catre medicul gastroenterolog, se vor inspecta vizual peretii colonului gros din interior. Acest lucru permite identificarea oricarei afectiuni inca in stadiile incipiente ale evolutiei sale. Depistarea precoce a bolii faciliteaza si simplifica foarte mult tratamentul.

INTREBARI FRECVENTE

Care sunt simptomele cancerului de colon?

Modificarea scaunului, care poate contine mucozitati si urme de sange este una dintre simptomele cancerului de colon.

Care sunt cauzele aparitiei cancerului de colon?

Cauzele cancerului colo-rectal sunt multiple, mai frecvente dupa o anumita varsta, ca urmare a scaderii treptate a capacitatii de rezistenta a organismului fata de agentii agresivi, externi sau interni.

Care sunt metodele de diagnosticare a cancerului de colon?

Cancerul de colon poate fi diagnosticat cu ajutorul colonoscopiei si efectuarii unei biopsii pe zonele suspecte.

Cum se trateaza cancerul de colon?

Exista mai multe metode de tratament care se completeaza reciproc (chirurgia, tratamentul chimioterapic, radioterapia).

Discutati cu noi pe WhatsApp