Cauzele aparitiei hemoroizilor

Hemoroizii apar de obicei ca urmare a presiunii marite asupra venelor din zonele pelviana si rectala. Pe masura ce presiunea creste, sangele se acumuleaza in vene formand cheaguri. Ca urmare a acestui fenomen, venele se dilata, se inflameaza si astfel apar hemoroizii. Evacuarea dificila sau in timp foarte scurt a materiilor fecale, constipatia si diareea cresc riscul aparitiei hemoroizilor, prin presiunea care se creeaza in zona anala.

Alti factori care pot duce la aparitia hemoroizilor:

Supraponderalitatea. Greutatea in exces, in special cea de la nivelul abdomenului si a pelvisului, poate mari presiunea pe venele pelviene ceea ce favorizeaza aparitia hemoroizilor.

Sarcina si travaliul. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii maresc fluxul de sange in zona pelviana si relaxeaza tesuturile de sustinere. Aceasta in timp ce fatul creste constant si exercita o presiune asupra vaselor de sange. Hemoroizii pot aparea in timpul travaliului, din cauza presiunii intense asupra zonei anale ca urmare a contractiilor si a efortului de a expulza fatul.

Anumite afectiuni. De exemplu, bolile cronice de inima si de ficat pot determina acumulari de sange in zona abdominala sau pelviana, marind vasele de sange. Astfel, creste riscul aparitiei hemoroizilor.

Tumori in zona pelviana. Acestea apar foarte rar.

Cazuri de hemoroizi in familie. Riscul de hemoroizi e mai mare la persoanele cu rude care se confrunta cu aceasta problema.

Inaintarea in varsta. Hemoroizii apar frecvent dupa varsta de 50 de ani. Mai mult de jumatate dintre persoanele care au peste 50 de ani urmeaza un tratament pentru aceasta problema.

Factori care pot agrava hemoroizii

Statul prelungit in picioare sau pe scaun poate duce la crize dureroase din cauza presiunii exercitate.

Ridicarea unor obiecte grele in mod frecvent si tinerea respiratiei cand se ridica astfel de obiecte pot creste brusc presiunea exercitata asupra vaselor de sange si astfel, problemele din sfera anala se pot agrava.

Metode de tratament si preventie

Pentru ameliorarea hemoroizilor externi, medicii recomanda un regim de viata din care nu lipsesc aportul corect de fibre, hidratarea suficienta si folosirea unguentelor pentru mancarimi. Si laxativele pot fi de folos, la sfatul medicului.

In cazul hemoroizilor interni, medicul proctolog ar putea recomanda tratamentele non-invazive precum ligatura cu benzi elastice sau fotodermocoagularea in spectru infrarosu. Aceste terapii tintesc sistarea fluxului sanguin catre venele dilatate, iar consecinta acestui fenomen este diminuarea treptata a hemoroizilor si vindecarea. In cazurile mai grave, medicii pot recomanda interventia chirurgicala.

Obiceiurile sanatoase pot preveni aparitia hemoroizilor sau pot impiedica agravarea acestora. Consumati alimente care au multe fibre, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale. De asemenea, beti multa apa si faceti regulat exercitii fizice, in fiecare zi pentru a preveni aparitia hemoroizilor.

Mai multe detalii despre boala hemoroidala, incluzand cauzele de aparitie ale hemoroizilor, simptomele bolii, diagnostic, metode de tratament si preventie puteti afla urmand aceasta legatura articol publicat pe blogul nostru, autor Dr. Madalina Calita. Detalii legate de hemoroizi pe site-ul –Wikipedia. Video despre cauza principala de aparitie a hemoroizilor pe site-ul YouTube

Leave a Reply

Discutati cu noi pe WhatsApp