Fisuri anale: cauze si simptome

Fisurile anale reprezinta rupturile aparute in peretele interior al anusului ca urmare a constipatiei cu care se confrunta pacientii o perioada mai lunga de timp. Fisurile apar in momentul in care peretele interior al anusului este fortat in timpul scaunului. Consecinta: zona sangereaza si este in general dureroasa in timpul eliminarii materiilor fecale.

Perioada de vindecare a unei fisuri anale variaza intre 4 si 6 saptamani, dar poate fi si mai lunga daca nu este aplicat tratamentul corect.

Traumatismul canalului anal ce duce la fisura anala se produce in momentul evacuarii unui scaun de consistenta crescuta ce insoteste constipatia. Mult mai rar fisura anala este asociata cu episoade diareice sau cu boala hemoroidala. Exista si pacienti la care fisurile anale nu au o cauza clara.

Care sunt simptomele unei fisuri anale?

Semnul cel mai important pentru fisura anala este durerea. Aceasta are caracter de arsura sau usturime. Este localizata la nivelul anusului si este de intensitate foarte mare, producand uneori episoade depresive. Durerea anala apare in momentul scaunului si dureaza cateva ore, uneori mai mult, dupa scaun.

Un alt fenomen grav este teama pacientilor de eliminare a scaunului ca sa nu treaca iar prin dureri mari. Insa inhibarea reflexului de evacuare a materiilor fecale are drept efecte accentuarea constipatiei si agravarea durerilor. Cresterea contractiei anusului (hipertonia sfincterului anal intern), caracteristica fisurii anale, produce la randul ei dificultati in evacuarea scaunului, cu accentuarea constipatiei, precum si tulburari de circulatie a sangelui (ischemie), care impreuna agraveaza fisura anala.

Durerea este insotita frecvent si de sangerari anale. Sangele este rosu, in cantitate mica, pe hartia igienica sau in vasul de toaleta. Mai rar, pot apare prurit anal (mancarimi la anus), tulburari urinare sau secretii care pateaza lengeria intima.

Complicatiile fisurilor anale

Fisurile anale cronice (cu evolutie indelungata) pot produce complicatii, cum ar fi:

  • infectarea fisurii, cu formarea unui abces anal sau a unei fistule submucoase
  • stenoza anala, cand canalul anal, din cauza sclerozei, devine stramt si produce tulburari grave de evacuare a scaunului.

Fisura anala este o afectiune relativ frecventa a canalului anal, caracterizata prin ruptura acuta sau cronica a mucoasei anale. Ea este produsa de traumatismul local anal prin scaun de consistenta dura (constipatie). Pacientii acuza dureri anale de intensitate mare, uneori insuportabile, asociate cu sangerare si prurit. Evaluarea de catre un medic chirurg este esentiala atat pentru precizarea diagnosticului si eliminarea altor cauze mai grave de suferinta anala, cat si pentru un tratament adecvat.

Leave a Reply

Discutati cu noi pe WhatsApp