Colita Ulcerativa

Colita Ulcerativa

COLITA ULCERATIVA si boala Crohn sunt cele mai frecvente afectiuni inflamatorii intestinale. Colita ulcerativa afecteaza doar colonul si rectul. Boala Crohn poate afecta orice parte a tractului digestiv. Colita ulcerativa este mai frecventa decat boala Crohn. Colita ulcerativa este o afectiune care cauzeaza inflamarea si ulcerarea mucoasei intestinului gros (colon).

Ea afecteaza, de obicei, partea inferioara a colonului (colonul sigmoid) dar si rectul. Dar sunt cazuri cand colita ulcerativa, poate afecta intregul colon. De regula, cu cat portiunea de colon afectata este mai mare, cu atat simptomele vor fi mai grave.

Boala poate afecta persoane de orice varsta. Dar majoritatea populatiei care prezinta simptomele colitei ulcerative, sunt diagnosticati inainte de varsta de 30 de ani. Colita ulcerativa este mai des Intalnita la femei, In special Intre 15 si 50 de ani, aparand preponderent dupa 30 de ani din zona urbana.

CARE SUNT CAUZELE COLITEI ULCERATIVE?

Exista mai multe teorii referitoare la cauzele colitei ulcerative, dar nici una nu a fost confirmata. Cea mai acceptata este teoria care sustine ca exista o reactie a sistemului imun declansata de prezenta unui virus sau bacterie determinand o reactie inflamatorie anormala la nivelul peretelui intestinal. Persoanele cu colita ulcerativa prezinta anomalii ale sistemuli imun, dar nu se stie daca aceste anomalii sunt cauza sau rezultatul bolii.

Colita ulcerativa nu este provocata de stresul emotional sau de intoleranta la anumite alimente, dar acesti factori pot declansa simptomele specifice bolii la anumiti pacienti. Stresul de care sufera persoanele bolnave de colita ulcerativa poate contribui la agravarea simptomelor.

Sunt mai mari sansele de a dezvolta colita ulceroasa, daca exista in familie un istoric al acestei boli. Studiile arata ca 20% din persoanele care sufera de colita ulcerativa au o ruda care sufera de aceeasi afectiune sau de boala Crohn.

CARE SUNT SIMPTOMELE COLITEI ULCERATIVE?

Cele mai frecvente simptome ale colitei ulcerative sunt durerile abdominale (crampe) si scaunul diareic cu sange, insa pe langa acestea pacientii mai pot prezenta si:

 • anemie;
 • febra;
 • stare de oboseala;
 • pierdere in greutate;
 • scaderea apetitului;
 • sangerari rectale;
 • scaderea nivelului de nutrienti si fluide;
 • afectiuni dermatologice;
 • afectiuni oftalmologice;
 • dureri articulare;
 • incetinirea ritmului de crestere (in cazul copiilor).

La cele multe persoane, simptomele colitei ulcerative apar si dispar. Unii bolnavi diagnosticati de colita ulcerativa, au perioade de luni sau ani de zile fara a prezenta niciun simptom. La un moment dat insa, se va manifesta un episod acut al bolii. Aproximativ 5 pana la 10 din 100 de persoane cu colita ulcerativa prezinta simptomele bolii in permanenta.

In cadrul consultului, medicul nostru gastroenterolog va analiza simptomatologia dvs, va face un examen clinic si o serie de teste. Testarea ajuta medicul la orientarea diagnosticului si sa excluda alte afectiuni care pot cauza simptome similare, cum ar fi boala Crohn , sindromul intestinului iritabil si diverticulita.

CARE ESTE TRATAMENTUL COLITEI ULCERATIVE?

Colita ulcerativa afecteaza populatia in mod diferit. Tratamentul colitei ulcerative depinde de severitatea bolii. Fiecare caz de colita ulcerativa este unic, astfel incat tratamentul este adaptat in functie de fiecare pacient in parte. Scopul tratamentului este inducerea si mentinerea bolii in remisie, reducerea simptomelor, evitarea noilor episoade acute si imbunatatirea calitatii vietii.

Discutati cu noi pe WhatsApp