Colonoscopia, salvatoare în cazul unei suspiciuni de cancer de colon

Cancerul de colon nu doare şi apare la vârste tot mai tinere. Este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din România, după cancerul de plămâni şi, potrivit statisticilor internaţionale, peste 50.000 de români îşi pierd anual viaţa din cauza acestei patologii. Prevenţia este cea mai importantă, iar ea constă într-o simplă consultaţie şi o colonoscopie făcute la timp.

Așa cum ne ducem cu mașina și-i facem periodic ITP-ul, așa ar trebui și noi, mai ales după o anumită vârstă, să ne controlăm. Dar mulți merg pe principiul «nu mi se poate întâmpla mie». În alte țări, screeningul pentru cancerul colorectal e la ordinea zilei. La noi nu se face, iar pacienţii se sperie de colonoscopie. Într-adevăr, sunt niște zone mai delicate, dar dacă se face sedare, nu e nicio problemă, pacientul doarme. Din păcate, unii cred mai repede ce citesc pe internet sau ce le povestesc alții decât să vorbească direct cu medicul, vin cu frică și nu le vine să creadă cât e de simplu. Zic «asta e tot? Dacă știam, veneam mai devreme»”, mărturisesc experții clinicii OK Medical, din vasta experiență în afecțiunile proctologice și gastroenterologice. Așa își spune acum și Gabriel B., un bărbat în vârstă de 68 de ani, diagnosticat în trecut cu cancer de colon. Trebuia să își facă mai devreme colonoscopia! „Când am făcut-o, am aflat că am gradul 3 din 4. Am fost operat, apoi am făcut chimioterapie timp de 6 luni. E o punte și fizică, și psihică. Și pe prietenii mei i-am sfătuit să-și facă analize la bolile care nu dor, că la cele care dor mergem singuri”, a declarat pacientul clinicii OK Medical.

Simptomele, vagi la început

Cancerul este tăcut, asimptomatic şi nu doare decât în momentul în care alte organe sunt afectate. „Nu orice cancer de colon se manifestă clinic, decât în formele avansate, când deja produce obstrucție intestinală sau semne ale metastazelor și ale bolii diseminate. În formele precoce, chiar și cancerul de colon constituit poate să nu aibă niciun fel de simptome. De aceea există colonoscopia, care are o acuratețe de peste 95%-98% în identificarea acestor leziuni precoce colorectale”, explică dr. Șerban Gologan, medic primar gastroenterologie în cadrul OK Medical. Totuși, unele simptome care pot apărea ar fi sângerări, dureri abdominale sau tulburări de tranzit, cărora la început, din nefericire, nu le acordăm importanță. „Ca să ne prezentăm la medic cu așa ceva e destul de rar. Foarte mulți pacienți încep printr-o sângerare sau o tulburare de tranzit. Doar colonoscopic descoperim un cancer colorectal. Cu cât ne adresăm mai repede personalului medical de specialitate, cu atât aflăm mai repede ce probleme avem și putem acționa. De aceea, orice sângerare, orice tulburare de tranzit, dureri anale, abdominale, trebuie să fie un semnal de alarmă care să ne trimită la medic”, susține medicul primar chirurg Dan Andronesi și el expert al clinicii OK Medical.

Are vreo legătură cu hemoroizii?

Legătura dintre hemoroizi și cancerul de colon nu e una de cauzalitate, așa cum se crede. Hemoroizii nu se pot transforma în cancer. Doar în faze avansate ale cancerului de rect pot să apară hemoroizi secundari din cauza blocării unor circuite vasculare. Însă hemoroizii ca atare nu dau cancer. Sunt neplăcuți, au dezavantajele lor, dar partea bună e că ei te pot trimite la medic. „Mulți pacienți vin că au hemoroizi. Dar asta e un lucru bun, pentru că, adresându-se unui medic de specialitate, îi recomandă să facă investigațiile necesare ca să vedem dacă nu e o sângerare din altă parte. Atunci putem descoperi o formațiune tumorală. Marea majoritate a formațiunilor tumorale colorectale încep printr-un polip care, dacă e descoperit la timp, se biopsează, se poate scoate endoscopic fără operație clasică și scăpăm de riscul să ajungem la un cancer colorectal”, adaugă medicul Dan Andronesi.  Pe de altă parte, specialistul atrage atenția că autodiagnosticarea cu hemoroizi și tratarea lor după ureche cu creme și geluri de la farmacie (care doar pe moment vindecă mucoasa) pot amâna diagnosticarea tumorilor care ne pun viața în pericol.

Apare la vârste tot mai tinere

Potrivit specialiștilor OK Medical, dacă în trecut se confruntau cu astfel de patologii după 60 de ani, acum au surpriza să descopere cancer de colon la pacienți tineri de 30-40 de ani. „Apare la vârste destul de tinere. De aceea, colonoscopia e bine să se facă periodic după 40 de ani. Doar cu ajutorul ei putem descoperi tumori cu potențial malign. Din păcate, mulți pacienți se adresează medicului doar când nu mai pot”, mai spune chirurgul OK Medical, Dan Andronesi. Pentru mai multe sfaturi, răspunsuri la întrebări și investigații care vă pot salva viața, medici cu o vastă experiență vă așteaptă în clinicile OK Medical din București, Galați, Cluj-Napoca și Constanța.

[vivafbcomment]
Discutati cu noi pe WhatsApp