Colonoscopia

COLONOSCOPIA este o procedura prin care intestinul gros (colon si rect), este vizualizat de catre medicul gastroenterolog, pentru a evalua simptome cum ar fi: durerile abdominale, sangerarile rectale, sau modificarile tranzitului intestinal. Colonoscopia este singura metoda prin care se pot diagnostica rapid si sigur TOATE BOLILE COLONULUI.

In acelasi timp colonoscopia este singura metoda de diagnostic a tumorilor colonice, aflate in faze incipiente de evolutie, cand pot fi VINDECATE prin rezectie endoscopica, fara operatie, astfel fiind prevenite peste 90% din cazurile de cancer de colon.

CE TREBUIE SA FACETI INAINTE DE O COLONOSCOPIE?

Inainte de a efectua o colonoscopie, avertizati medicul despre orice afectiuni pe care le-ati putea avea, cum ar fi:

  • afectiuni pulmonare;
  • boli cardiovasculare;
  • alergii;
  • diabet;
  • coagulopatii.

CUM SE FACE PREGATIREA PENTRU O COLONOSCOPIE?

Inainte de efectuarea unei colonoscopii se impun restrictii alimentare, se vor lua laxative cu administrare orala fiind necesara curatarea intestinului, in scopul vizualizarii clare a acestuia.

CUM SE FACE O COLONOSCOPIE?

Procedura se face de catre un medic gastroenterolog si dureaza aproximativ 20-30 de minute. Este posibil sa vi se adiministreze medicamente pe cale intravenoasa, pentru a va relaxa si/sau adormi. Vi se va cere sa va intindeti pe partea stanga pe masa de examinare. In timpul unei colonoscopii, medicul foloseste un colonoscop, un instrument lung, flexibil, cilindric de 1.3 cm in diametru, care transmite o imagine a mucoasei colonului pe un monitior, astfel incat medicul poate face o examinare live si poate vedea o imagine marita de pana la 10 ori a unor eventuale patologii.

Colonoscopul este un instrument flexibil, astfel medicul il poata deplasa usor pe curburile colonului. Ocazional vi se poate cere sa va schimbati pozitia, pentru a ajuta medicul sa introduca colonoscopul.

In timpul colonoscopiei, daca medicul vede ceva anormal, va preleva probe pentru biopsii din mucoasa colonului. De asemenea, unele formatiuni cum ar fi polipii de colon, pot fi identificate si eliminate. In cele mai multe cazuri, colonoscopia permite un diagnostic corect si un tratament fara a fi necesara o operatie majora.

In caz ca vi se administreaza sedative in timpul procedurii, nu este indicat sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje, timp de cateva ore dupa procedura.

CE SE INTAMPLA DUPA O COLONOSCOPIE?

Dupa o colonoscopie totala cu anestezie veti sta intr-o camera de recuperare aproximativ 30 de minute sub observatie medicala. Puteti simti usoare crampe sau o senzatie de balonare, dar aceste senzatii trec repede. Puteti relua alimentatia obisnuita imediat dupa interventie.

COLONOSCOPIA CU BIOPSIE (VIDEO):

Prelevarea unei biopsii in scop diagnostic in momentul efectuarii colonoscopiei este o procedura sigura pentru pacient si este absolut nedureroasa. Colonul nu dispune de receptori nervosi ai durerii. Biopsia prelevata se trimite catre un laborator de anatomie patologica pentru stabilirea diagnosticului. Astfel un control medical de rutina poate depista la timp o posibila afectiune mai grava, atunci cand tratarea acesteia are sanse mari de reusita.

FA-TI PROGRAMARE ACUM!

INTREBARI FRECVENTE

Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este o procedura prin care intestinul gros (colon si rect) este vizualizat de catre medicul gastroenterolog, pentru a evalua simptome cum ar fi: durerile abdominale, sangerarile rectale, sau modificarile tranzitului intestinal.

Cum se face pregatirea pentru colonoscopie?

Inainte de efectuarea unei colonoscopii se impun restrictii alimentare, se vor lua laxative cu administrare orala fiind necesara curatarea intestinului, in scopul vizualizarii clare a acestuia.

Ce se intampla dupa o colonoscopie?

Dupa o colonoscopie totala cu anestezie veti sta intr-o camera de recuperare aproximativ 30 de minute sub observatie medicala.

Discutati cu noi pe WhatsApp