Cum se depisteaza rapid Helicobacter Pylori cu ajutorul testului INFAI

Cum se depisteaza rapid Helicobacter Pylori cu ajutorul testului INFAI

Ce este Helicobacter Pylori?

Helicobacter Pylori este o bacterie frecvent intalnita in randul populatiei: specialistii estimeaza ca mai mult de jumatate dintre pamanteni sunt purtatori ai acestui microorganism. Helicobacter Pylori ajunge in stomac prin intermediul alimentelor contaminate, apei infestate sau contactului cu diverse ustensile.

In 1982, medicii au descoperit ca infectia cu aceasta bacterie este principala cauza a instalarii ulcerelor. Helicobacter Pylori afecteaza mucoasa stomacului, o erodeaza si astfel, acizii gastrici ataca stomacul, fenomen ce provoaca ulcerul. Totusi, nu toti cei infectati cu Helicobacter Pylori fac ulcer. La ora actuala, se fac cercetari pentru a stabili cu precizie conditiile in care bacteria devine periculoasa.

Exista cateva simptome clare care trebuie sa aduca pacientii la medicul gastroenterolog. Durerea, balonarea, flatulenta, eructatiile, inapetenta, greata insotita de stari de voma, scaderea in greutate ar putea fi semne ale infectiei cu Helicobacter Pylori care a provocat deja ulcer.

In aceste situatii, medicul gastroenterolog recomanda o serie de analize, alaturi de examinarea clinica. Testele de sange si cele ale materiilor fecale sunt insotite de necesitatea de a afectua o investigatie extrem de eficace in depistarea infectiei: este vorba despre testul respirator la uree marcata sau INFAI, care se face cu succes in clinicile OK Medical din Romania.

In ce consta testul INFAI?

Helicobacter Pylori produce in corp enzima numita ureaza, iar aceasta descompune ureea in amoniac si dioxid de carbon. Pacientii suspectati de infectia cu Helicobacter Pylori vor inghiti o tableta cu uree, iar medicii vor evalua nivelul dioxidului de carbon expirat. Acesta este un indicator important pentru Helicobacter Pylori.

Pacientii trebuie sa informeze gastroenterologul daca iau anumite medicamente, daca au boli de plamani si daca sunt alergici. Si prezenta unei sarcini trebuie semnalata medicului. In plus, pacientii trebuie sa respecte anumite recomandari cum ar fi evitarea consumului de alimente si lichide cu 4 ore inainte de testul respirator la uree marcata care va dura intre 40 si 60 de minute.

In acest timp, medicii colecteaza probe de respiratie care vor fi trimise catre laboratorul nostru de analize. Rezultatul testului care nu are contraindicatii poate fi gata in doua zile. In multe cazuri, testul respirator la uree marcata sau INFAI poate pune in evidenta prezenta infectiei cu Helicobacter Pylori fara sa mai fie nevoie de endoscopie. Testul poate fi repetat dupa incheierea tratamentului recomandat de gastroenterolog. Acesta trebuie respectat pentru ca infectia cu Helicobacter Pylori creste riscul de cancer gastric.

Leave a Reply

Discutati cu noi pe WhatsApp