Cum se tratează fistula perianală

Cum se tratează fistula perianală

Fistula perianală este o comunicare tubulară care se dezvoltă între rect și tegumentul din apropierea anusului. Scopul tratamentului chirurgical pentru o fistulă anală este de a vindeca afecțiunea medicală și de a păstra continența.

 

În urma unei infecții din regiunea rectului, abcesul format poate lăsa în urmă un „canal mic” ce poartă denumirea de fistulă perianală. Aceasta poate apărea, de regulă, după un abces perianal, hemoroizi trataţi necorespunzător sau în urma supurației glandelor anale.

Fistula perianală provoacă:

  • iritarea pielii din jurul anusului;
  • durere constantă, pulsantă;
  • umflarea și înroșirea anusului;
  • miros neplăcut;
  • scurgeri de sânge sau puroi;
  • febră;
  • incontinență.

 

Probabil te întrebi cum se tratează o fistulă perianală. Citeşte în continuare să afli cum tratamentul pentru fistula perianală este unul nedureros și minim invaziv.

 

Cum se tratează o fistulă perianală?

Tratamentul pentru fistula perianală necesită, de obicei, intervenția chirurgicală deoarece aceasta se vindecă greu dacă este netratată.

În faza incipientă, fistula anală este tratată conservator, cu antibiotice și antiinflamatoare, pentru reducerea durerii și inflamației și eliminarea abcesului perianal. Totodată, tratamentul conservator se recomandă și înainte de intervenţia chirurgicală.

Cele mai multe fistule perianale sunt tratate cu ajutorul fistulotomiei, procedură în care medicul va inciza pielea și mușchii de pe traectul fistulos, transformându-i într-o cavitate deschisă. Aceasta va permite tractului fistulei să se vindece din interior. Fistulotomia este un tratament de lungă durată, cu o rată de succes ridicată – peste 92%.

O fistulă mai complexă poate necesita plasarea unui canal special – un seton – timp de cel puțin 6 săptămâni, după care se efectuează o reparație chirurgicală definitivă. Tratamentul se face, în general, in conditii de ambulatoriu. Tunelurile foarte mari sau profunde ale fistulei perianale pot necesita internarea pacientului în spital.

Fistula perianală poate fi vindecată în cabinetul medicului proctolog. Ca și în cazul celorlalte afecțiuni medicale, vizita la medicul specialist este primul pas pe care trebuie să îl faci, odată cu instalarea primului simptom deoarece medicul este singura persoană abilitată care îți poate recomanda tratamentul personalizat.

În cazul fistulei perianale, pentru prescrierea tratamentului, medicul va ţine cont de localizarea fistulei, tonicitatea sfincterului anal și, bineînțeles, istoricul medical.

Specialiştii OK Medical te aşteaptă cu toate informaţiile de care ai nevoie şi te pot ajuta să uiţi de disconfortul şi durerea cauzate de fistula perianală!

Discutati cu noi pe WhatsApp