De ce tratamentele medicamentoase sunt putin eficiente in cazul hemoroizilor?

Bagajul genetic cu care ne nastem fiecare dintre noi este un factor care nu este modificabil. Tot ce putem face este sa fim constienti de el si sa luam masuri inainte de a se dezvolta boala hemoroidala. Medicamentele antihemoroidale – cremele, supozitoarele si unguentele cu antiinflamatoare ne pot ajuta pe termen scurt insa nu inlocuiesc solutia definitiva de tratament a bolii hemoroidale.

Hemoroizii sunt dilatatii venoase patologice la nivelul canalului anal si sfincterului anal. Aceste dilatatii se formeaza fie pentru ca presiunea din sistemul venos a crescut prea mult fie pentru ca peretele venos este prea sensibil la deformari. Indiferent de cauza, factorul genetic este prezent in ambele si determina un risc crescut de a dezvolta hemoroizi sau varice ale membrelor inferioare. Un alt factor predispozant este constipatia care aduce dupa sine scremutul cand mergeti la toaleta. Aceasta manevra creste presiunea in venele rectale iar acestea se dilata dand nastere hemoroizilor. Constipatia, lipsa exercitiilor fizice, sedentarismul si ortostatismul prelungit sunt alti factori predispozanti pentru aparitia bolii hemoroidale.

Pentru a putea preveni aparitia hemoroizilor este necesar sa combatem toti factorii de risc amintiti mai sus. Totusi, acest lucru nu este posibil. Nu putem sa ne schimba genetica. Daca am mostenit o anumita predispozitie pentru varice si hemoroizi ne va acompania tot restul vietii indiferent daca ne place sau nu. Bagajul genetic cu care ne nastem fiecare dintre noi este un factor care nu este modificabil. Tot ce putem face este sa fim constienti de el si sa luam masuri inainte de a se dezvolta boala hemoroidala. Aceste masuri se numesc masuri preventive.

Factorii modificabili sunt constipatia, alimentatia, activitatea fizica zilnica si ingestia de apa. Putem alege sa consumam mai multe fibre pentru a ne regla scaunul, putem bea cel putin 2L de apa pe zi pentru a ne mentine hidratati si putem sa facem exercitii in fiecare zi fie ca acel lucru inseamna sa mergem pe jos pana la serviciu sau sa ne ridicam de la birou la fiecare 30 de minute.

Toate aceste masuri preventive ne vor ajuta sa mentinem boala hemoroidala la distanta insa nu ne vor oferi garantia ca nu vom dezvolta hemoroizi niciodata.

 

O data dezvoltati hemoroizii vom resimti mancarime, usturime, durere, disconfort local si sangerare dupa scaun. In criza acuta hemoroidala sunt recomandate diverse unguente si creme ce contin anestezic si antiinflamator. Unele din ele pot contine si hidrocortizon. Unele se pot lua fara reteta din farmacie la recomandarea farmacistei iar altele cum sunt cele cu cortizon se elibereaza numai cu prescriptie medicala. Aceste creme cu aplicatie locala au efectul de a diminua din simptomatologie. Va pot scoate din criza acuta hemoroidala iar daca faceti schimbarile generale enumerate mai sus puteti trai o perioada libera fara niciun simptom al bolii.

Este insa bine de retinut ca aceste metode de tratament topic nu sunt curative. Ele va ajuta prin scaderea inflamatiei si a iritatiei locale care va provoaca disconfort. Ele nu indeparteaza hemoroidul si nici nu modifica factorii care au dus la aparitia bolii in primul rand. Cremele si unguentele sunt o solutie temporara in criza acuta hemoroidala. Singurul tratament curativ este cel chirurgical fie ca vorbim de metode noninvazive precum scleroterapia sau ligatura cu benzi elastice sau de metode chirurgicale invazive.

Fiecare metoda de tratament definitiv are avantaje si dezavantaje. Metodele noninvazive sunt cele care se incearca primele deoarece se pot realiza in ambulatoriu, nu necesita internare, dureaza putin si recuperarea postinterventie este rapida. Metoda chirurgicala deschisa este mai complicata, necesita internare si anastezie generala cu recuperare greoaie dupa operatie.

Aceste metode sunt insa curative deoarece indeparteaza hemoroidul. Asa cum am mentionat, hemoroizii sunt dilatatii venoase ireversibile si cu oricate creme sau unguente ati incerca vena dilatata nu va mai reveni la calibrul initial. Chirurgia indeparteaza vena dilatata insa nu promite ca nu se vor mai dezvolta si altele dupa operatie. Preventia dezvoltarii altor hemoroizi se face printr-o alimentatie corecta si un tranzit regulat.

Totusi, si aici factorul genetic joaca un rol important. Chiar daca vi s-au indepartat chirurgical hemoroizii tot exista riscul de a dezvolta altii daca aveti un factor genetic predispozant. Puteti observa in familia dvs daca exista persoane cu hemoroizi sau varice ale membrelor inferioare. Daca exista inseamna ca perete venos nu este suficient de rezistent si se dilata usoar fara ca vena sa revina la dimensiunile initiale. Aceasta laxitate a peretelui venos se mosteneste din pacate si chiar daca adoptati toate masurile de preventie cunoscute tot exista riscul de recidiva hemoroidala postinterventie chirurgicala.

Alte metode care de asemenea au rol numai in ameliorarea simptomelor sunt baile de sezut. Este recomandat ca in criza hemoroidala acuta sa stati cate 15 minute in cada in apa calda dupa fiecare scaun si de cateva ori pe zi. Statul in apa calda ajuta la scaderea inflamatiei si iritatiei locale. Apa calda de asemenea are rol relaxant ducand la relaxarea sfincterului anal si diminuarea durerilor. Cada este locul unde se recomanda sa faceti aceste bai de sezut pentru ca puteti adopta o pozitie comoda pe durata celor 15 minute.

Alternanta compreselor reci aplicate local cu baile de sezut in apa calda va pot ajuta la diminuarea inflamatiei hemoroidului. Pentru a nu irita si mai mult perete hemoroidal este bine sa alegeti o hartie igienica fara miros si cat mai moale. Miscare va fi de tamponament si nu de stergere pentru a nu fi prea dura. Igiena locala dupa fiecare scaun este o regula de baza pentru preventia hemoroizilor si ameliorarea crizei acute hemoroidale.

Tratamentele medicamentoase sunt putin eficiente in cazul hemoroizilor cu evolutie cronica de lunga durata. Ele pot fi eficiente la prima criza hemoroiala cand hemoroidul este mic si inflamatia trece usor dupa cateva aplicari topice de creme si unguente. Daca insa deja ati suferit cateva crize repetate iar simptomatologia cedeaza din ce in ce mai greu la cremele specifice este indicat sa consultati un medic proctolog care sa va recomanda o solutie definitiva.

O situatie in care tratamentele medicamentoase poti fi eficiente este boala hemoroidala aparuta in sarcina. Femeile insarcinate au un risc crescut de a dezvolta hemoroizi mai ales in trimestrul al treilea datorita compresiunii realizate de uterul gravid pe vena cava inferioara. Dupa nastere insa majoritatea hemoroizilor dispar de la sine iar aceste femei s-ar putea sa nu mai dezvolte hemoroizi niciodata.

Medicamentele antihemoroidale – cremele, supozitoarele si unguentele cu antiinflamatoare ne pot ajuta pe termen scurt insa nu inlocuiesc solutia definitiva de tratament a bolii hemoroidale.

Leave a Reply

Discutati cu noi pe WhatsApp