Diabetul zaharat de tip II, cunoscut şi sub numele de diabet non-insulino-dependent sau diabet cu debut la vârsta adultă este cea mai întâlnită formă de diabet, aceasta afecţiune fiind presentă la aproximativ 90% dintre cazurile de diabet. Anual, la nivel mondial, sunt înregistrate peste 6 milioane de noi cazuri de diabet zaharat de tip II.

Diabetul zaharat de tip II

Diabetul zaharat de tip II, cunoscut şi sub numele de diabet non-insulino-dependent sau diabet cu debut la vârsta adultă este cea mai întâlnită formă de diabet, aceasta afecţiune fiind presentă la aproximativ 90% dintre cazurile de diabet. Anual, la nivel mondial, sunt înregistrate peste 6 milioane de noi cazuri de diabet zaharat de tip II.

Ce este diabetul zaharat de tip II?

În cazul diabetului zaharat de tip II, pancreasul produce mai multă insulină, pentru a produce glucoză în celule, iar organismul dezvoltă rezistenţă la efectele insulinei. Astfel, o cantitate mare de zahăr se acumulează în sânge. Putem spune ca diabetul zaharat de tip II este opusul diabetului zaharat de tip I.

Simptome

Există posibilitatea ca persoanele cu diabet zaharat de tip II să nu prezinte niciun simptom timp de mai mulţi ani, înainte de a fi diagnosticate. În mare parte simptomele diabetului zaharat de tip II sunt asemănătoare cu cele întâlnite la diabetul de tip I.

 • Sete și urinare frecventă – rinichii produc mai mult lichid, în încercarea de a elimina excesul de zahăr din sânge şi, datorită pierderii de apă, organismul simte nevoia de înlocuire a acesteia, pentru a preveni deshidratarea;
 • Senzaţie de foame – fără suficientă insulină pentru a muta glucoza în celule, mușchii și organele devin epuizate de energie. Acest lucru declanșează senzaţia de foame;
 • Pierderea în greutate – fără capacitatea de a metaboliza glucoză, organismul utilizează combustibili alternativi stocaţi în mușchi și grăsime. Caloriile sunt folosite pentru eliminarea excesului de glucoză din urină;
 • Vedere încețoșată – atunci când zahărul se acumulează în cristalin, nivelul de apă din ochi creşte; acest lucru schimbă forma cristalinului și estompează vederea;
 • Oboseală – fiind lipsite de glucoză, celulele din ţesuturi devin epuizate de energie;

Simptomele specifice ale diabetului zaharat de tip II sunt:

 • Răni sau infecții frecvente cu vindecare lentă – diabetul zaharat de tip 2 afectează capacitatea organismului de a vindeca și de a rezista infecţiilor;
 • Pete de culoare întunecată – cunoscute şi sub numele de acanthosis nigricans, pacienţii cu diabet zaharat de tip II pot prezenta pe piele zone îngroşate de culoare închisă, în special în zona axilelor, zona inghinală și gât.

Diagnostic

Pentru obţinerea şi confirmarea diagnosticului, medicul va măsura nivelul glucozei din sânge, în două zile diferite. Acesta măsoară valoarea glucozei din sânge pe stomacul gol, pacientul având voie să mănânce cu maxim 8 ore înainte de test.

Suplimentar, medicul poate recomanda un test de toleranță la glucoză pe cale orală (TTGO). Acest test verifică nivelul glucozei din sânge înainte și cu 2 ore după ce pacientul bea o băutură dulce pentru a vedea modul în care organismul acestuia foloseşte zahărul.

Tratament

Cel mai bun tratament pentru toate tipurile de diabet îl reprezintă schimbarea stilului de viaţă. Pacienţii trebuie să cunoască cât mai multe diabet, pentru a putea ţine sub control boala.

Schimbarea stilului de viaţa include:

 • Consumul de alimente sănătoase;
 • Exerciţii fizice – pentru menţinerea unei greutăţi optime;
 • Consumul de apă – pentru evitarea deshidratării;
 • Monitorizarea zilnică a glicemiei.

Medicaţia pentru diabetul zaharat de tip II include medicamente ce stimulează producţia de insulină. Atunci când nivelul de glicemie din sânge nu poate fi controlat suficient de bine, pacienţilor li se recomandă administrarea de insulină.

Persoanelor cu diabet le este recomandat să poarte întotdeauna la ei o brăţară medicală care să atragă atenţia medicilor asupra prezenţei acestei boli.

La clinica OK Medical vei găsi o echipă de medici specialişti, care te vor ajuta în lupta cu această boală. Vei primi sfaturi pentru a menține nivelul glicemiei din sânge cât mai aproape de normal şi, dacă este cazul, tratamentul care te va ajuta să uiţi de problemele cauzate de diabetul zaharat de tip II. Programează-te acum şi bucură-te de sănătate!

[vivafbcomment]

Leave a Reply

Discutati cu noi pe WhatsApp