Postari etichetate cu: boala de reflux

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian are ca obiective influentarea simptomelor care afecteaza calitatea vietii si prevenirea complicatiilor. Mijloacele terapeutice sunt: modificarea stilului de viata (masuri igienodietetice), tratamentul medicamentos si tratamentul chirurgical. 

Modificarea stilului de viata

Modificarea stilului de viata trebuie indicata initial la toti pacientii cu BRGE, ea constituind insa o solutie adjuvanta altor metode terapeutice si care nu este eficienta singura decat in cazurile de BRGE usoara. Include masuri igienodietetice ale caror rezultate nu au fost insa …

Citeste continuarea
Evolutie si complicatii in boala de reflux gastroesofagian

Evolutie si complicatii in boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune cronica cu prognostic favorabil care determina rareori complicatii vitale dar a carei evolutie este grevata de posibilitatea recaderilor dupa tratament. Prezentarea la medic se face de obicei la 1-3 ani de la debutul simptomelor.

Recaderile dupa tratament sunt consemnate la pana la 80 % din cazuri, cel mai frecvent in primele 3 luni, riscul depinzand de severitatea esofagitei initiale.

Complicatii ale BRGE sunt: stenozele peptice (la circa 8-20% din pacientii cu esofagita), ulcerul …

Citeste continuarea
Semne si simptome in boala de reflux gastroesofagian

Semne si simptome in boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian se poate releva prin simptome tipice cum sunt pirozisul si regurgitatia acida, prin simptome atipice ca anomalii dentare, sialoree, senzatia de globus, simptome laringiene (disfonie, raguseala), simptome pulmonare, durere toracica noncardiaca sau prin simptomele de alarma care sunt disfagia, odinofagia, scaderea ponderala, hemoragia digestiva superioara, anemia.

Pirozisul, regurgitatia si disfagia sunt cele mai frecvente simptome ale BRGE. Intensitatea si frecventa simptomelor asociate cu BRGE nu se coreleaza cu gradul leziunilor mucoasei relevate endoscopic.

Trebuie retinut …

Citeste continuarea
Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian, Definitie. Precizarea termenilor. Epidemiologie. Patogenie.

Boala de reflux gastroesofagian (prescurtat – BRGE) este definita fie prin prezenta manifestarilor clinice, fie prin existenta modificarilor histopatologice datorate refluxului gastroesofagian. Se disting astfel doua grupe de pacienti dupa modul in care se exprima BRGE:

  1. BRGE endoscopic negativa – pacientii prezinta simptome in absenta modificarilor endoscopice specifice (prezinta fie esofag normal fie eritem sau edem la nivelul mucoasei esofagului distal).
  2. BRGE endoscopic pozitiva sau esofagita de reflux – in
Citeste continuarea
Discutati cu noi pe WhatsApp