Ginecologiect

Rate this post

De mammanellarete – 10.05.2011 pagina de start  – Scrie-nemorfologic-ultrasunete-400.180x120Utilizarea ultrasunetelor morfologice face posibilă efectuarea unui examen morfologic fetal complet la sfârșitul primului trimestru de sarcină.amenoreesistem nervos centralinimaschelettractului urinarțesut moale

Ecografia din primul trimestru, deși nu este capabilă să diagnosticheze toate anomaliile morfologice, permite diagnosticarea precoce a patologiilor majore sau definirea marjelor de risc care necesită teste complementare.

Anomalii diagnosticabile la ecografie obstetricală din primul trimestru

Ecografia din primul trimestru trebuie completată însă de un examen morfologic după primele 20 de săptămâni, pentru investigații ulterioare.

În prezent, principalele cauze ale morții fetale sau ale dizabilității legate de sarcină sunt atribuite:- malformații – aproximativ 3% dintre copii au o malformație, termen care înseamnă un defect în structura unui organ

Anomalii diagnosticabile la ecografie obstetricală din primul trimestruAnomalii cromozomiale – aproximativ 1 din 300 de copii au un număr sau o structură anormală de cromozomi. Cea mai frecventă patologie este sindromul Down. Prezența acestor tulburări este posibilă la orice vârstă maternă, totuși riscul crește odată cu creșterea în vârstă a mamei

  1. nastere prematura – aproximativ 10 din 100 de bebelusi se nasc inainte de termen; dacă acest lucru se întâmplă prea devreme în timpul sarcinii, pot apărea numeroase probleme, chiar și grave
  2. întârzierea creșterii intrauterine – aproximativ 5% dintre bebeluși au insuficiență de creștere, de obicei din cauza insuficienței placentare

Fetușii cu acest tip de problemă, identificați datorită examinărilor cu ultrasunete, necesită o monitorizare atentă a asistenței obstetricale intensive.

Ecografia la 10-14 săptămâni pentru screening-ul pentru Trisomia 21 (sindromul Down) se bazează pe observația că fetușii afectați de o anomalie cromozomială au o acumulare tranzitorie de lichid în regiunea nucală. De aici și numele testului de transluciditate nucală, care oferă o estimare foarte precisă a riscului unei anomalii cromozomiale și poate fi combinat cu un test de sânge suplimentar. Această metodă permite identificarea a aproximativ 90% dintre fetușii Down în primul trimestru.

Câte ecografii sunt recomandate în timpul sarcinii?

Câte ecografii sunt recomandate în timpul sarciniiCu toate acestea, testul nu este diagnostic, ci exprimă doar o estimare a unui risc care necesită o examinare, cum ar fi biopsia vilozităților coriale sau amniocenteza.Acumularea de lichid retronucal poate fi nu numai expresia unei malforații cromozomiale, ci și cardiacă.Există și alte anomalii fetale potențial recunoscute prin ecografie obstetricală:

  • anencefalie, o malformație congenitală fatală în care copilul nenăscut apare total sau parțial lipsit de bolta craniană
  • higrom chistic
  • defecte ale membrelor

Riscul de a avea un copil cu o anomalie cromozomială crește odată cu vârsta mamei.
Pentru a ști cu siguranță dacă un făt poartă o anomalie cromozomială, există teste de diagnostic precum amniocenteza sau prelevarea de vilozități coriale, care din păcate, fiind metode invazive.

Sunt expuse unui anumit risc de avort spontan, deși nu mare

Cu ultrasunetele primului trimestru se stabilește și data sarcinii: prin măsurarea lungimii fătului se poate evalua dacă dezvoltarea fătului corespunde începutului sarcinii calculat pe baza ultimei menstruații.

Sunt expuse unui anumit risc de avort spontan, deși nu mareAcesta poate fi indicativ pentru prescrierea unor anumite teste (amniocenteză, tri-test etc.), pentru evaluarea creșterii fetale în următoarele săptămâni și pentru ipoteza întreruperii sarcinii. Tot în timpul primei examinări se poate evalua numărul de embrioni și tipul de înfrățire și, de la sfârșitul celei de-a doua luni, activitatea cardiacă.

Ecografia în sarcină este o examinare non-invazivă care utilizează ultrasunete inofensive pentru a face o evaluare precisă a creșterii și vitalității fetale, a anatomiei, dezvoltării și bunăstării acestuia.

Într-o sarcină fiziologică, ecografiile recomandate sunt 3:

Ecografia primului trimestru: se folosește pentru determinarea numărului de embrioni sau fetuși, vizualizarea activității inimii fetale, determinarea cu bună precizie a perioadei de sarcină, evaluarea anatomiei, creșterii și poziției fătului.

Ecografie din trimestrul II

dacă nu a fost efectuată ecografie din primul trimestru, se utilizează pentru a determina numărul și dimensiunea fetușilor, vizualizarea unor organe și sisteme.

  • Ca screening al anomaliilor fetale, conform experienței, ecografia de trimestrul II permite identificarea oricăror malformații fetale, într-un procent variabil în funcție de organele cu o sensibilitate de aproximativ 20-50%,
  • precum și măsurarea unor părți ale corpului și comparați-le cu curbele de referință pentru a evalua dezvoltarea fetală așteptată pentru timpul sarcinii, precum și pentru a verifica lichidul amniotic, a vizualiza locul inserției placentare și locația placentei.

Nu toate anomaliile fetale sunt diagnosticate la ecografie din al doilea trimestru de sarcină deoarece se pot dezvolta sau pot apărea mai târziu în timpul sarcinii sau din cauza poziției fetale nu sunt identificate în timpul screening-ului.

Ecografie din trimestrul III (30-32 săptămâni): este utilizată pentru a verifica creșterea fătului, a vizualiza organele și sistemele acestuia și pentru a verifica lichidul amniotic și localizarea placentei.

Examinarea cu ultrasunete în al treilea trimestru de sarcină este utilizată pentru a diagnostica condițiile care sunt asociate cu o morbiditate perinatală crescută, cum ar fi mic pentru vârsta gestațională, mare pentru vârsta gestațională și prezentarea podală.