Postari etichetate cu: vene

De ce femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea varicelor decât bărbații

Aproximativ 50% din populația globală se va confrunta cu varice la un moment dat, fapt ce face ca boala venoasă cronică să fie una dintre cele mai răspândite afecţiuni. De asemenea, conform studiului VeinConsult, se estimează că 1 din 5 români suferă de varice şi, din păcate, foarte puțini dintre aceștia se adresează medicului doar atunci când devin foarte supărătoare sau, mai rău, apar complicații: troboflebită, ulcer varicos și altele.

Deși bărbații și femeile au un stil de viață

Citeste continuarea
Cel mai eficient mod de a combate dezvoltarea si ameliorarea varicelor este eliminarea factorilor care au dus la aparitia lor.

Varicele – inamicul verii la femei

Varicele sunt o afectiune arhicunoscuta ce poate afecta atat barbatii cat si femeile. Totusi, femeile sunt de doua ori mai afectate decat sexul opus datorita unor factori genetici si hormonali specifici lor. Pe langa acest lucru, boala varicoasa are si un impact psihologic mult mai important la sexul frumos.

Femeilor le place sa isi etaleze picioare, sa se imbrace in fuste si rochii si sa se simta feminine intr-o vestimentatie ce lasa picioarele la vedere. Din pacate, mai ales pe …

Citeste continuarea

7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre varice

Se apropie primăvara şi cele mai multe dintre femei îşi doresc să aibă picioare frumoase şi sănătoase. Una dintre cele mai inestetice şi nesănătoase probleme cu care acestea se pot confrunta sunt varicele, acele dilataţii ale venelor membrelor inferioare ce afectează peste 40% dintre femeile din România.

Colegul nostru, Dr. Mironescu Vitali, îţi oferă 7 lucruri despre varice, ce te vor ajuta să înţelegi mai bine aspectele acestei probleme medicale.

Încrucişarea picioarelor poate cauza varice:

Statul picior …

Citeste continuarea
Semnele si simptomele bolii varicoase

Semnele si simptomele bolii varicoase

Boala varicoasa debuteaza cu mult inainte de aparitia vizibila a varicelor, evoluand cu simptome polimorfe si nespecifice.

Debutul este lent, insidios, existand uneori o simptomatologie subiectiva minora, dar sacaitoare, ce survine mai ales dupa ortostatism pre­lungit si se manifesta prin:

 • senzatie de discomfort gambier;
 • parestezii;
 • “gambe de plumb”;
 • tensiune in molet;
 • prurit pe traiectul venei safene interne. Aceste simptome cedeaza in clinostatism.

Obiectiv, semnele clinice lipsesc sau sunt foarte discrete:

 • cianoza maleolara interna;
 • reducerea pilozitatii gambiere;
 • edem discret retromaleolar
Citeste continuarea
Fiziologia circulatiei venoase a membrelor inferioare

Fiziologia circulatiei venoase a membrelor inferioare

Principalele functii ale sistemului venos sunt urmatoarele:

 • conducerea sangelui venos spre inima;
 • stocarea sangelui;
 • termoreglarea.

In mod normal, sistemul venos superficial transporta doar 15-20% din sangele venos al membrului inferior. Restul de 80-85% va lua calea sistemului venos profund, lucru care se explica prin faptul ca sangele din sistemul venos superficial se dreneaza prin venele perforante in sistemul venos profund, iar de aici prin pompa musculo-valvulara sangele este pompat inspre centru – inspre vena cava.

Tot sistemul venos este dotat …

Citeste continuarea
Histologia venelor

Histologia venelor

Venele sunt vase care colecteaza sangele de la nivelul patului capilar si il transporta la inima. Histologic peretele venos este alcatuit din trei tunici similare cu cele ale arterelor si anume:

 1. Intima (endovena);
 2. Media;
 3. Adventicea.

In vene sangele circula lent si are o presiune mai scazuta, ceea ce a dus la modificari adaptative ale peretilor venosi, astfel ca venele se deosebesc de artere prin urmatoarele caracteristici:

 • peretele venelor este mult mai subtire, lumenul lor fiind mai larg comparativ cu cel
Citeste continuarea
Venele de legatura ale membrelor inferioare

Venele de legatura ale membrelor inferioare

La nivelul membrelor inferioare exista numeroase conexiuni intre vene, care au un rol esential si anume acela de a facilita drenajul sangelui dinspre suprafata inspre profunzime si dinspre periferie spre cord.

Venele de legatura sunt de mai multe tipuri:

 

 • Vene anastomotice, care sunt acele vene care unesc vene de acelasi, tip adica profunde intre ele, safenele intre ele, in arc pe acelasi triunchi venos.
 • Venele comunicante, mai sunt denumite si vene   perforante. Acestea unesc sistemul venos superficial cu cel
Citeste continuarea
Venele de legatura ale membrelor inferioare

Venele profunde ale membrelor inferioare

Venele profunde, de la nivelul piciorului si al gambei insotesc cate doua arterele corespunzatoare, reprezentand exemplul cel mai elocvent al venelor satelite sau comitante. De la genunchi in sus, venele profunde devin solitare, luand numele arterei de care se ataseaza.

Iata in continuare venele ce formeaza sistemul venos profund al membrului inferior:

 

 • Pe fata plantara a piciorului se afla venele digitale plantare situate profund si paralel cu arterele omonime varsandu-se in arcul venos plantar alaturat arterei plantare;
 • De la
Citeste continuarea
Venele superficiale ale membrelor inferioare

Venele superficiale ale membrelor inferioare

Venele supeficiale ale membrului inferior care sunt denumite si epifasciale formeaza retele care nu insotesc arterele si care dreneaza sangele venos spre cele doua colectoare venoase superficiale principale: vena safena mare (interna) si vena safena mica (externa)

Cele doua vene safene isi au originea la nivelul arcului venos dorsal al piciorului in care se varsa venele digitale ale piciorului. Mai exact, din capatul medial al arcului porneste vena safena interna, iar din cel lateral vena safena externa. Intre cele doua …

Citeste continuarea

Boala venoasa cronica

In boala venoasa cronica, peretii interni ai venelor membrelor inferioare sunt deteriorati, iar valvele mici, care pompeaza sangele, sunt defecte si incompetente. Atunci cand o valva devine incompetenta – fie de la nivelul sistemului venos superficial, fie de la nivelul celui profund – sangele se intoarce in picior. Acest fenomen se numeste reflux.

Atunci cand valvele sunt incompetente doar in sistemul venos superficial, venele situate profund trebuie sa transporte mai mult sange catre inima. Pentru a compensa, venele se dilata, …

Citeste continuarea
Discutati cu noi pe WhatsApp