Fisura Anala

Fisuri Anale

Fisura Anala este o ruptura in mucoasa rectului inferior (canalul anal), care provoaca durere intensa in timpul defecatiei. Fisurile anale, cel mai frecvent, sunt o consecinta a constipatiei, care se manifesta in principal prin durere anala cu caracter de arsura, intepatura, usturime si sangerare, cu tendinta mare de cronicizare si care pot evolua spre alte complicatii.

Majoritatea fisurilor anale se vindeca cu tratament ambulator, nechirurgical, in mai multe sedinte, pe parcursul a catorva saptamani.

CARE SUNT CAUZELE APARITIEI UNEI FISURI ANALE?

Una dintre cele mai frecvente cauze ale aparitiei unei fisuri anale, este ruptura tesutului, produsa de un scaun dur sau foarte voluminos (situatie care apare in special la pacientii constipati). Din aceasta cauza, un regim alimentar cu un continut scazut de fibre poate juca un rol important in aparitia fisurilor anale. Fisurile anale mai pot aparea in cazuri de contacte sexuale anale ori insertii de corpuri straine, atunci cand muschii sfincterieni nu sunt relaxati. In cazuri mai rare, fisurile anale pot aparea dupa episoade diareice repetate. De asemenea, sarcina duce la aparitia de fisuri anale la aproximativ 11% din femei. In unele cazuri, o fisura anala poate fi cauzata si de boala Crohn.

CARE SUNT SIMPTOMELE UNEI FISURI ANALE?

Principalele simptome ale unei fisuri anale sunt: durere, hemoragie, mancarime.

  • Durerea poate avea variatii de intensitate, cu caracter de arsura, intepatura sau usturime si se desfasoara in trei etape – apare in momentul defecatiei, se amelioreaza dupa cateva minute, apoi revine dupa cateva ore. Durerea poate fi de scurta durata sau sa persiste timp de mai multe ore dupa scaun. Durerile intense, fac deseori ca bolnavul sa evite sa mearga la toaleta, ceea ce duce la agravarea constipatiei si a fisurii anale.
  • Rectoragia sau anoragia se manifesta prin pete de sange rosu aprins pe hartia igienica sau cateva picaturi in vasul de toaleta. Scaunele de culoare foarte inchisa, negre si lucioase sau sangele rosu-inchis amestecat cu materii fecale, pot fi un semnal al unor probleme mai grave.
  • Prurit (mancarime) localizat la nivelul anusului.

CUM SE TRATEAZA O FISURA ANALA?

In cadrul clinicilor OK Medical, fisurile anale acute se vindeca cu tratament nechirurgical, in mai multe sedinte, pe parcursul a catorva saptamani. Majoritatea fisurilor anale acute, se vindeca sub tratament in 10–30 de zile. Durerea in timpul tranzitului intestinal, dispare in cateva zile de la inceperea tratamentului.

In cazul in care nu apelati din timp la un medic proctolog, fisura anala se agraveaza, fiind necesara o interventie chirurgicala. Operatia cel mai frecvent utilizata este sfincterotomia interna.

INTREBARI FRECVENTE

Fisura Anala este o ruptura in mucoasa rectului inferior (canalul anal), care provoaca durere intensa in timpul defecatiei.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale aparitiei unei fisuri anale, este ruptura tesutului, produsa de un scaun dur sau foarte voluminos (situatie care apare in special la pacientii constipati).
Principalele simptome ale unei fisurianale sunt: durere, hemoragie, mancarime.
In cadrul clinicilor OK Medical, fisurile anale acute se vindeca cu tratament nechirurgical, in mai multe sedinte, pe parcursul a catorva saptamani.

Discutati cu noi pe WhatsApp