Flebologie

Flebologie

FLEBOLOGIA este disciplina medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului venos. Medicul flebolog se ocupa cu diagnosticarea si tratarea problemelor venoase. Cele mai frecvente afectiuni tratate de catre medicii flebologi, sunt venele varicoase, teleangiectaziile (vene spider) si ulcerele de gamba.

Medicul flebolog poate sa diagnosticheze problemele venoase printr-o examinare vizuala (examen clinic) implicand si investigatia cu ecograful Doppler, care foloseste ultrasunetele pentru a vizualiza structura si traseul venos.

Venele reprezinta o componenta majora a sistemului sanguin permitand intoarcerea sangelui dinspre periferie catre plamani si ficat pentru oxigenare si detoxifiere. Impiedicarea acestei functii in cazul unei boli venoase va avea atat urmari locale cat si consecinte generale asupra intregului organism.

Varicele sunt dilatatii ale sistemului venos superficial de la nivelul membrelor inferioare ce apar turgescente sub piele, de culoare albastruie, in special pe fata interna a piciorului si cea posterioara a gambelor. Din cauza faptului ca sangele venos nu poate fi drenat corespunzator si stagneaza in aceste vene, cu timpul apar simptome suparatoare ca durere, senzatie de greutate, umflarea gambelor si chiar modificari ale pielii ca roseata, inflamatie, mergand pana la Ulcerul Varicos – rana care nu se vindeca niciodata daca nu se iau masuri de tratament.

In prezent aproximativ 45% din populatie sufera de varice hidrostatice la nivelul membrelor inferioare, iar prevalenta vaselor reticulare, telangiectazii, se apropie de 60%. Aceste doua afectiuni, desi diferite ca si aparenta si consecinte circulatorii, au totusi un substrat comun. Ele apar in conditiile existentei unui tesut de colagen de o calitate mai slaba. Acest factor fiind unul ereditar, nu poate fi modificat la nivelul la care se gasesc cunostintele medicale actuale, dar exista speranta ca prin inginerie genetica se va putea elimina acest defect, eliminind astfel substratul de care se leaga dezvoltarea majoritatii afectiunilor venoase.

Alti factori ce pot contribui la aparitia insuficientei venoase si aparitiei de varice sunt stilul de viata sedentar, alimentatia, precum si anumite conditii particulare cum ar fi sarcina, profesiile ce presupun ortostatism prelungit, traumatismele locale si bineinteles obezitatea.

Dupa stabilirea diagnosticului, medicul flebolog poate sa trateze problemele venoase prin aplicarea unui ciorap elastic pe picior, care va aplica presiune pe acesta, sau prin scleroterapie ghidata ultrasonografic. Varianta chirurgicala, foarte dureroasa si cu traume postoperatorii, presupune extragerea venei din picior.

Specialistii din centrul de flebologie OK Medical au o experienta bogata in tratamentul bolilor vasculare, folosind metode moderne, fiabile si sigure. Obiectivul principal al centrului este diagnosticarea problemelor varicoase si tratamentul bolilor vasculare, inclusiv afectiuni vasculare ale membrelor inferioare. Principiul de baza al centrului – sa ofere o calitate la preturi accesibile, pentru probleme venoase si de chirurgie vasculara.

Discutati cu noi pe WhatsApp