Ginecologie

Ginecologie

GINECOLOGIA este specialitatea medicală la care fiecare femeie ar trebui să apeleze cel puțin o dată pe an. Medicul ginecolog este cel care monitorizează starea de sănătate a aparatului reproductiv feminin, dar și a sânilor.

Prima vizită la ginecolog ar trebui făcută până la vârsta de 15 ani, iar adolescentele ar trebui să meargă la medic însoțite de mame, cele care ar putea descrie specialistului eventuale probleme de sănătate care sunt prezente în familie. În cazul în care tinerele nu și-au început viața sexuală, medicul ar putea recomanda o examinare ginecologică completă doar în cazul unor tulburări precum sângerările puternice sau alte simptome ginecologice grave. Însă primul control ginecologic complet trebuie făcut până la 21 de ani.

Controlul ginecologic poate include examinarea zonei genitale (vagin, col, uter, ovare, trompe uterine) și a sânilor, dar și recoltarea unor probe pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau, recomandat după debutul vieții sexuale. Acesta analizează eventuale modificări celulare de la nivelul colului uterin care ar putea anunța un risc de cancer de col.

În plus, în cadrul controlului ginecologic care trebuie făcut o dată pe an, ginecologul ar putea recomanda efectuarea unor ecografii abdominale sau transvaginale, pentru a vizualiza mai bine eventuale problemele de sănătate ale zonei (chisturi, fibroame, tumori benigne și maligne).

Tot specialistul ginecolog este cel care recomandă analiza secrețiilor vaginale, test care poate pune în evidență prezența unor virusuri și bacterii care se transmit pe cale sexuală și pot da bolile cu transmitere sexuală (herpes, gonoree, sifilis, clamidioză, tricomoniază). Neglijate, acestea pot afecta fertilitatea.

Unul dintre cele mai periculoase microorganisme este la ora actuală Human Papilloma Virus, responsabil pentru apariția cancerului de col uterin. Tot în cadrul vizitei la ginecolog, se pot trata prin miniintervenții probleme de sănătate precum leziunile de pe colul uterin, condiloamele și alte mici formațiuni. De asemenea, ginecologul este cel care poate recomanda cea mai bună metodă de contracepție (pilule, sterilet, plasturi) și tot acesta poate monta și extrage steriletul.

Discutati cu noi pe WhatsApp