Greșeli comune care pot agrava hemoroizii

Să trăiești cu hemoroizi poate avea un impact semnificativ în viața de zi cu zi. Activitățile de rutină, cum ar fi mersul la toaletă, drumul până la locul de muncă și supraviețuirea unei zile întregi în birou este o provocare din cauza durerii constante și a disconfortului. Numai o persoană care a trăit sau trăiește cu hemoroizi va înțelege lupta pe care o duci cu această boală.

Acestea sunt greșelile comune care pot agrava hemoroizii și despre care ar trebui să știi:

 1. Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp și un stil de viață sedentar

Dacă ai un loc de muncă de birou și petreci cel mai mult timp liber uitându-te la televizor sau navigând pe internet, există riscul de apariție a constipației cronice și a senzației de încordare atunci când folosești toaleta. Fiind fizic inactiv vei pune mai multă presiune asupra vaselor de sânge din zona anală. Nu sta pe loc prea mult timp și încearcă să mergi mai mult; o plimbare vioaie sau jogging, timp 30 de minute în fiecare zi, ajută la alinarea durerilor hemoroidale și ușurează eliminarea resturilor alimentare.

 1. Ridicarea de obiecte grele, în fiecare zi

Dacă ai început să mergeți la sala de fitness, este un pas important pentru un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, nu exagera cu ridicarea de greutăți. Vei  pune o presiune mai mare asupra hemoroizilor.

 1. Ignorarea simptomelor de constipație sau diaree

Dacă suferi de constipație există riscul de apariție a hemoroizilor externi. Diareea, poate agrava, de asemenea, hemoroizii si simptomele acestora. Dacă ai probleme cu tranzitul intestinal, îți recomandăm să îți faci un jurnal alimentar. Evaluează-ți dieta cu atenție, încearcă să îți dai seama ce cauzează constipație sau diaree și elimină aceste alimente din dieta ta.

 1. Igiena precară

Igiena intimă reprezintă o măsură necesară în procesul tratării hemoroizilor. Este important să păstrezi zona anală curată și uscată, astfel iritația și senzația de mâncărime vor dispărea. Spală bine zona anală cu apă caldă și după aceea, tamponează ușor zona cu un prosop uscat. Nu freca hârtie igienică sau alt material în zona anală, pentru a evita senzația de arsură. Nerespectarea unei igiene stricte are doar consecințe negative asupra stării de sănătate.

 1. Stresul și anxietatea

Stresul nu provoacă apariția hemoroizilor, insă, acesta poate amplifica boala hemoroidală.. Găsește o activitate care te calmează și, dacă este necesar, ia-ți două-trei zile libere de la locul de muncă, până când nivelul de stres coboară. Persoanele cu o stare bună de spirit si cu un moral ridicat se vindecă de hemoroizi mult mai repede decât persoanele stresate.

 1. Abuzul de laxative

Dacă ai hemoroizi și scaune tari în același timp, poți folosi laxative și produse care înmoaie scaunul pentru a încuraja eliminarea fără a forța și agrava si mai mult hemoroizii. De obicei, laxativele sunt destinate să fie luate pentru nu mai mult de o săptămână. Nu abuza de ele și evită să îți faci un obicei din a lua laxative în mod regulat. Dacă încă te simți constipat, apelează la un medic specialist pentru stabilirea unui plan de tratament adaptat nevoilor tale.

 1. Citirea sau folosirea telefonului în timp ce stai pe WC

Amintește-ți să nu stai mai mult de 10-15 minute, maxim, pe toaletă. Încordarea va pune presiune asupra vaselor de sânge și astfel există riscul de sângerare a hemoroizilor.

 1. Folosirea șervețelelor umede parfumate

Evită, pe cât posibil, folosirea servețelelor umede deoarece sunt parfumate și conțin substanțe iritante, cum ar fi alcoolul, care provocă dureri în zonele afectate. Dacă vrei să păstrezi zona anală curată, alege o baie din șezut.

 1. Folosirea unghiilor sau zgârierea

Senzația de mâncărime în zona anală este o problemă atunci când suferi de hemoroizi. Evită zgârierea, deoarece aceasta va duce doar la mai multă durere și vei avea o senzație de arsură pe tot parcursul zilei.

 1. Prea multă cafea

La fel ca alcoolul, cafeaua provoacă deshidratare și irită mucoasa stomacului. De asemenea, cofeina este cunoscută ca fiind o cauză de constipație, deci îți recomandăm să reduci consumul de cafea.

 1. Statul pe suprafețe dure sau aspre prea mult timp

În măsura în care este posibil, evită să pui orice fel de presiune asupra zonei anale. Evită să stai pe podea pentru perioade prelungite de timp și în cazul în care scaunul de la locul de muncă nu este suficient de confortabil, folosește o pernă mică pe care să te așezi.

 1. Amânarea defecării

Atunci când corpul tău îți dă semnale că trebuie să mergi la toaletă, cel mai bine e să îl asculți. Controlând nevoia de a defeca vei pune mai multă presiune asupra venelor din jurul anusului.

 1. Evitarea consultului medical

De multe ori, după un tratament medical tradițional pentru hemoroizi, simptomele pot persista în continuare. Deşi hemoroizii sunt consideraţi un subiect tabu, nu fii jenat de starea ta de sănătate și cere ajutorul unui medic specialist, în loc să suferi în tăcere!

Specialiştii OK Medical te aşteaptă cu toate informaţiile de care ai nevoie şi te pot ajuta să uiţi de disconfortul şi durerea cauzate de hemoroizi!

Leave a Reply

Discutati cu noi pe WhatsApp