Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori bacteria

PRET SPECIAL Test Helicobacter Pylori INFAI – 250 Ron

CE ESTE HELICOBACTER PYLORI?

HELICOBACTER PYLORI este o bacterie, care privita la microscop are o forma spiralata. Helicobacter Pylori colonizeaza mucoasa stomacului si a duodenului. Incidenta infectiei este maxima in primii ani de viata, riscul dobandirii acesteia in timpul vietii adulte scazand exponential. Dupa o evulutie cronica de mai multi ani, poate cauza ulceratii ale mucoasei gastrice sau duodenale. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ jumatate din populatia globului este afectata de Helicobacter Pylori, acesta fiind principalul factor incriminat in aparitia unor afectiuni gastro-duodenale precum gastrita, ulcerul peptic, adenocarcinomul gastric si limfomul gastric-MALT.

Ducerea unui stil de viata sanatos, va poate proteja de infectia cu Helicobacter Pylori. Cercetatorii au descoperit inca din anul 1982 ca aceasta este una din cauzele aparitiei ulcerului, dar si fumatul, alimentele condimentate, stresul cotidian, medicatia antiinflamatoare, consumul de alcool. Dupa ce Helicobacter Pylori patrunde in organism, ataca mucoasa stomacului care are rolul de protectie de acidul pe care stomacul il produce in timpul digestiei. Odata ce bacteria a afectat stratul de mucus protector, acidul trece prin mucoasa ducand astfel la ulcer.

Din aceasta cauza pot aparea hemoragiile digestive, dureri, iar tractul digestiv nu isi mai indeplineste functiile in mod corespunzator. Infectia cu Helicobacter Pylori se transmite prin intermediul apei, hranei contaminate, obiectelor, salivei. Germenii pot trai in organism multi ani inainte ca simptomele sa apara dar nu toate persoanele infectate vor suferi de ulcer.

Studii recente indica faptul ca eliminarea bacteriei din organism reduce riscul de ulcer si cancer gastric. Insa concomitent, ar putea creste cel de alergii si boli esofagiene la pacientii care au primit tratament pentru Helicobacter Pylori. In concluzie, la ora actuala, dupa mai bine de 30 de ani de cercetari, inca nu se stie exact care este mecanismul de actiune al Helicobacter Pylori.

CARE SUNT SIMPTOMELE INFECTIEI CU HELICOBACTER PYLORI?

Ulcerul gastric se manifesta prin arsuri, dureri epigastrice. Durerea este tranzitorie, de intensitate variabila, poate dura cateva minute sau ore, fiind accentuata in momentele in care stomacul este gol, intre mese sau in timpul somnului. Stimptomele pot fi ameliorate rapid dupa consumul de lactate, alimente, sau administrarea de medicatie antacida.

Alte simptome ale ulcerului:

 • Balonare;
 • Flatulenta;
 • Eructatii;
 • Inapetenta;
 • Greata insotita de stari de voma;
 • Scaderea in greutate.

Ulcerul poate provoca sangerari ale mucoasei gastrice dar si celei duodenale. In cazul in care prezentati urmatoarele simptome consultati de urgenta medicul:

 • Scaune cu urme de sange de culoare rosu inchis sau negru;
 • Ameteli sau stari de lesin;
 • Oboseala nejustificata;
 • Paloare;
 • Voma cu sange;
 • Dureri intense abdominale.

Helicobacter Pylori poate cauza cancer de stomac, simptomele fiind urmatoarele:

 • Balonare;
 • Inapetenta;
 • Greata;
 • Stari de voma;
 • Scaderea nejustificata in greutate;
 • Satietate dupa consumul unei cantitati mici de hrana.

CUM SE DEPISTEAZA INFECTIA CU HELICOBACTER PYLORI?

Este recomandat sa faceti testul pentru depistarea infectiei cu Helicobacter Pylori daca aveti sau ati avut unul din simptomele prezentate anterior. Medicamentele, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene pot afecta mucoasa gastrica, din aceasta cauza este important sa aflati care este cauza simptomelor prezentate pentru a putea beneficia de un tratament corespunzator.

Pentru inceput, medicul nostru va analiza istoricul dvs. medical, va va evalua simptomele si medicamentele pe care le administrati. Examinarea fizica include verificarea abdomenului prin palpare, pentru a verifica daca exista sensibilitate sau durere. De asemenea medicul nostru va va indica efectuarea unui set de investigatii de laborator al sangelui, materiilor fecale, dar si cel mai important – testul respirator la uree marcata, un test neinvaziv pentru depistarea infectiei cu Helicobacter Pylori. Persoanele apropiate sau rudele celor care au fost diagnosticati ca fiind purtatori de Helicobacter pylori, trebuie sa faca si ei un asemenea test.

Testul respirator la uree efectuat doar in clinicile OK Medical – consta in administrarea unui lichid ce contine o substanta numita uree, uree marcata radioactiv cu C14 sau C13, urmand ca pacientul sa respire intr-un recipient pe care medicul il va trimite la laborator pentru testare. In cazul in care prezentati infectia cu Helicobacter Pylori, bacteria va metaboiza ureea administrata in bioxid de carbon, iar rezultatele laboratorului vor infirma ca in aerul expirat exista o concentratie peste limita normala de gaze.

Pentru o investigare mai amanuntita a ulcerului si excluderea cancerului, medicul gastroenterolog OK Medical va folosi urmatoarele metode diagnostice:

CUM SE TRATEAZA INFECTIA CU HELICOBACTER PYLORI?

Durata tratamentului infectiei cu Helicobacter Pylori este de 1-2 saptamani, acesta include antibiotice ca Amoxacilina, Claritromicina, Metronizadol, Tetraciclina, Tinidazol, dar si medicatia antacida.

Dupa o luna de la efectuarea tratamentului, este necesara repetarea testului pentru a elimina orice urma de suspiciune in privinta eradicarii bacteriei.

INTREBARI FRECVENTE

Helicobacter Pylori este o bacterie, care privita la microscop are o forma spiralata. Helicobacter Pylori colonizeaza mucoasa stomacului si a duodenului.
Este recomandat sa faceti testul pentru depistarea infectiei cu Helicobacter Pylori daca aveti simptome cum ar fi balonare, flatulenta, scaderea in greutate, greata, inapetenta.
Durata tratamentului infectiei cu Helicobacter Pylori este de 1-2 saptamani, acesta include antibiotice ca Amoxacilina, Claritromicina, Metronizadol, Tetraciclina, Tinidazol, dar si medicatia antacida.

Discutati cu noi pe WhatsApp