Polipi Colonici

Polipi Colon

Polipii colonici sunt excrescente epiteliale, de natura benigna, care apar pe captuseala interioara a intestinului gros (mucoasa) si ies in relief in interiorul acestuia, pot sangera si cel mai important fapt este ca unii din ei evolueaza spre cancer de colon daca nu sunt diagnosticati in fazele incipiente de evolutie.

Polipii colonici pot varia in dimensiune de la cativa milimetri pana la cativa centimetri.

CARE SUNT CAUZELE APARITIEI POLIPILOR COLONICI?

Cauza aparitiei polipilor de colon este necunoscuta, dar acestia sunt asociati cu boli/sindromuri ereditare rare. Numerosi polipi apar de la varste fragede, chiar din copilarie. La copiii care au in familie membri cu aceasta afectiune, este obligatoriu sa se faca un screening endoscopic, incepand cu varsta de 15 ani.

Polipii apar atunci cand materialul genetic din nucleul celulelor mucoasei colonului se modifica, iar celulele  devin anormale (sunt mutante). In mod normal, celule imature ale mucoasei colonului sunt programate sa se inmulteasca (multiplice), sa ajunga la maturitate, apoi sa moara intr-o perioada definita. Din pacate, modificarile genetice care apar in epiteliu, previn celulele sa ajunga la maturitate, si acestea nu mai mor. Acest lucru duce la o acumulare de celule anormale si imature din punct de vedere genetic, cauzand formarea de polipi.

CARE SUNT SIMPTOMELE POLIPILOR COLONICI?

Polipii de colon, nu prezinta, in majoritatea cazurilor nici un simptom. Polipii pot fi prezenti in organism, fara sa stiti de existent lor, pana la o vizita la medicul specialist.  Simptome asociate cu polipii de colon:

  • Sangerari  anale. Acest lucru poate fi un semn al prezentei polipilor de colon, al cancerului sau al altor afectiuni cum ar fi hemoroizi, fisuri anale.
  • Schimbarea aspectului scaunului. Sangele se poate observa in scaun, sub forma de striatii sau scaunul poate fi de o culoare foarte inchisa. O schimbare de culoare poate fi, de asemenea, cauzata de alimente, medicamente si suplimente alimentare.
  • Modificarea tranzitului intestinal. Constipatia sau diareea care dureaza mai mult de o saptamana, poate sugera prezenta unui polip de colon de mari dimensiuni.
  • Dureri, greata sau varsaturi. Un polip mare pe colon, poate bloca partial intestinul, ceea ce duce la crampe, dureri abdominale, greata si varsaturi.
  • Anemie prin deficienta de fier. Sangerarea de la polipi poate aparea incet in timp, fara sange vizibil in scaun. Sangerarea cronica priveaza corpul de fierul necesar pentru a produce substanta care permite glubulelor rosii din sange sa transporte oxigenul in corp (hemoglobina).

Polipii se pot dezvolta oriunde in intestinul gros. In general, cu cat un polip este mai mare, cu atat mai mare este riscul de transformare maligna.

Testele de screening joaca un rol cheie in detectarea polipilor, inainte ca acestia sa devina cancerosi. Aceste teste pot ajuta, de asemenea, sa se depisteze cancerul colorectal in faza incipienta, precanceroasa,  atunci cand sansele de recuperare completa sunt net superioare.

CUM SE POT DIAGNOSTICA POLIPII COLONICI?

  • Colonoscopia  este investigatia cu cea mai mare acuratete in detectarea polipilor. Pentru a mari imaginile sunt folosite cromoendoscopia si tehnicile de marire endoscopica. Daca in cursul investigatiei sunt detectati polipi, medicul gastroenterolog poate sa-i elimine imediat sau sa ia o mostra de tesut (biopsie), pentru un examen histopatologic.
  • Sigmoidoscopia flexibila, permite evaluarea colonului descendent, pe ultimii 60 de cm.

TRATAMENTUL POLIPILOR DE COLON (VIDEO):

Polipii de colon pot fi cu succes extirpati in timpul unui consult clinic prin sigmoidoscopie cu tub flexibil sau colonoscopie. Polipul extirpat este examinat pentru a se determina daca este o forma noncanceroasa sau una precanceroasa (adenomatoasa). Screeningul regulat pentru depistarea de polipi colonici este cea mai buna metoda de preventie a cancerului de colon.

INTREBARI FRECVENTE

Polipii colonici sunt excrescente epiteliale, de natura benigna, care apar pe captuseala interioara a intestinului gros.
Cauza aparitiei polipilor de colon este necunoscuta, dar acestia sunt asociati cu boli/sindromuri ereditare rare.
Colonoscopia este investigatia cu cea mai mare acuratete in detectarea polipilor colonici.
Polipii de colon pot fi cu succes extirpati in timpul unui consult clinic prin sigmoidoscopie cu tub flexibil sau colonoscopie.

Discutati cu noi pe WhatsApp