Sângerarea anală

Sângerarea anală, cunoscută sub numele de hematochezie, reprezintă eliminarea prin anus a sângelui, adesea amestecat cu materiile fecale.

Sângele în scaun poate fi de culoare roșu aprins, maro, negru și uneori nu este vizibil cu ochiul liber. Cauzele apariţiei sângelui în scaun pot fi de la condiții inofensive ale tractului gastro-intestinal, hemoroizi sau fisurile anale, până la constipaţie sau chiar afecţiuni grave, cum ar fi cancerul. Sângele în scaun reprezintă un semnal de alarmă şi necesită consult medical de urgenţă.

Sângerarea anală apare de cele mai multe ori de la colon, rect sau anus şi poate fi asociată cu diareea. De asemenea, culoarea sângelui din timpul sângerării rectale depinde de localizarea hemoragiei în tractul gastro-intestinal. În general, o sângerare digestivă inferioară (anus) are culoarea roşu aprins în timp ce sângerarea digestivă superioară (colon) tinde să fie roşu închis, maro colorat sau negru.

În funcţie de localizarea hemoragiei, sângerarea anală poate fi:

Hemoragia ocultă

Hemoragia ocultă reprezintă eliminarea lentă şi „invizibilă” a sângelui în scaun. Comparativ cu celelalte tipuri de sângerare, hemoragia ocultă nu este vizibilă cu ochiul liber şi poate fi depistată doar cu ajutorul testelor de laborator. Aceasta apare, de cele mai multe ori, datorită anemiei, dar poate fi asociată şi cu polipii intestinali şi angiodisplazia colonului.

Hematochezia

Reprezintă eliminarea prin anus a sângelui proaspăt, asociat cu fecale. Hematochezia apare de cele mai multe ori în tractul digestiv inferior, dar poate apărea şi în tractul digestiv superior. Cele mai frecvente cauze ale hematocheziei sunt hemoroizii şi diverticuloza, însă poate fi asociată şi cu un cancer colorectal. De aceea la primele semne de sângerări anale trebuie să vizitaţi urgent un medic specialist.

Rectoragia

Rectoragia reprezintă eliminarea prin anus a sângelui proaspăt. În cazul rectoragiei, hemoragia apare de cele mai multe ori în colon sau în rect. Cele mai frecvente cauze ale rectoragiei sunt diverticul Meckel, boala inflamatorie intestinală şi polipii intestinali. În unele cazuri rectoragia este asociată cu hemoroizii și colita infecțioasă. 

Melena

Melena reprezintă eliminarea prin anus a sângelui de culoare negru, lipicios şi cu un miros specific. Hemoragia apare la nivelul tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden), iar cele mai frecvente cauze în care apare melena sunt:

 • Ulcerul duodenal;
 • Ulcerul gastric;
 • Gastrita erozivă;
 • Varicele esofagiene;
 • Tumori gastrice maligne sau benigne.

Atunci când se face simţită prezenţa sângelui în scaun vizita la medicul specialist este primordială, deoarece aceasta poate fi un simptom al următoarelor condiţii medicale:

 • Hemoroizi,
 • Fisuri anale,
 • Boala crohn,
 • Ulcer rectal,
 • Cancer de colon,
 • Cancer anal.

Evaluarea de către un medic specialist este esenţială atât pentru precizarea diagnosticului şi eliminarea altor cauze mai grave, cât şi pentru tratamentul adecvat.

Discutati cu noi pe WhatsApp