Sindromul Intestinului Iritabil

SINDROMUL INTESTINULUI IRITABIL este o afectiune a sistemului digestiv, care consta in perturbarea cronica a tranzitului intestinal. Sindromul de colon iritabil este numit uneori si colon spastic, intestin iritabil sau colita spastica.

CARE SUNT SIMPTOMELE SINDROMULUI INTESTINULUI IRITABIL?

Sindromul intestinului iritabil provoaca dureri abdominale, crampe, balonare, diaree sau constipatie. Afectiunea este unul din motivele frecvente de consult gastroenterologic. Simptomele pot fi mai grave sau mai usoare ca intensitate de la o zi la alta, dar sindromul de colon iritabil nu se va agrava in timp si nu duce la aparitia altor patologii mai severe.

CARE SUNT CAUZELE APARITIEI SINDROMULUI INTESTINULUI IRITABIL?

Nu este clar ce cauzeaza sindromul de colon iritabil. Cauzele variaza de la o persoana la alta. Se speculeaza ca o comunicare nervoasa defectuoasa intre creier si tractul gastrointestinal reprezinta cauza majora a acestui sindrom. Aceasta  comunicare anormala intre creier si intestine este pusa pe seama  stresului psihologic, a dereglarilor hormonale, a alterarilor imunitatii organismului sau a perturbarilor substantelor care transmit mesajele nervoase in ambele directii, pe traseul creier-intestin. Aceasta comunicare anormala determina contractii sau spasme abdominale, care determena simptomatologia sindromului de colon iritabil. Aceste spasme fie accelereaza tranzitul intestinal determinand diareea, fie il incetinesc determinand constipatia.

CUM SE POATE DIAGNOSTICA SINDROMUL INTESTINULUI IRITABIL?

Nu exista test medical specific care sa poata diagnostica sindromul colonului iritabil. Pentru sustinerea diagnosticului de intestin iritabil trebuie efectuate o serie de investigatii, acest diagnostic fiind in cele din urma unul de excludere. Medicul gastroenterolog va va indruma spre efectuarea unor investigatii de laborator pentru a elimina eventuale afectiuni mai grave. Intrucat stresul este un factor predispozant, istoricul personal poate fi relevant, inclusiv factorii care pot provoca probleme emotionale sau psihologice. Diagnosticul include si o sigmoidoscopie, in care se introduce in rect un tub flexibil, care permite medicului sa examineze interiorul colonului.

Toti pacientii care sufera de sindromul intestinului iritabil trebuie reevaluati periodic, la 6-12 luni sau la agravarea simptomelor, daca apar altele noi. Intervalul de repetare a investigatiilor este variabil, in functie de tipul celor anterioare (de exemplu daca a fost o colonoscopie totala sau partiala).

CUM SE TRATEAZA SINDROMUL INTESTINULUI IRITABIL?

Tratamentul vizeaza atat dieta, cat si stilul de viata, tratamentul medicamentos, cat si abordarea psihoterapeutica, avand in vedere rolul factorilor psihosociali in accentuarea simptomelor. Pacientii cu sindrom de intestin iritabil trec prin mai multe etape de tratament medicamentos, schema terapeutica fiind individualizata de la caz la caz, iar accentuarea simptomelor trebuie evaluata, pentru a demasca o alta eventuala patologie.

INTREBARI FRECVENTE

Ce este sindromul intestinului iritabil?

Sindromul intestinului iritabil este o afectiune a sistemului digestiv, care consta in perturbarea cronica a tranzitului intestinal.

Care sunt simptomele intestinului iritabil?

Sindromul intestinului iritabil provoaca dureri abdominale, crampe, balonare, diaree sau constipatie.

Care sunt cauzele aparitiei sindromului intestinului iritabil?

Nu este clar ce cauzeaza sindromul de colon iritabil. Cauzele variaza de la o persoana la alta. Se speculeaza ca o comunicare nervoasa defectuoasa intre creier si tractul gastrointestinal reprezinta cauza majora a acestui sindrom.

Cum se poate diagnostica sindromul intestinului iritabil?

Nu exista test medical specific care sa poata diagnostica sindromul colonului iritabil. Pentru sustinerea diagnosticului de intestin iritabil trebuie efectuate o serie de investigatii, acest diagnostic fiind in cele din urma unul de excludere.

Care este tratamentul sindromului intestinului iritabil?

Tratamentul vizeaza atat dieta, cat si stilul de viata, tratamentul medicamentos, cat si abordarea psihoterapeutica, avand in vedere rolul factorilor psihosociali in accentuarea simptomelor.

Discutati cu noi pe WhatsApp