Tranzitul intestinal poate fi afectat în perioada sărbătorilor. Iată 7 greșeli de evitat!

Perioada sărbătorilor de iarnă afectează tranzitul intestinal din cauza alimentației, a schimbărilor de program, a lipsei de mișcare, a deshidratării și a mâncatului mult și haotic. Toate pot duce fie la constipație, fie la diaree. Ambele ridică mari probleme persoanelor care suferă de hemoroizi. Specialiștii OK Medical vă explică, pe larg, ce greșeli se fac frecvent de sărbători, ce riscuri apar și cum se previn.

Multă carne și prăjeli. Preparatele de bază ale sărbătorilor de iarnă sunt fripturile de porc, sarmalele, jumările, caltaboșul, piftia. Toate sunt grase, prăjite, condimentate, toate dau de furcă digestiei și cauzează constipație. Iar scaunele tari, dificil de eliminat, pun mare presiune pe venele hemoroidale. „Este motivul pentru care dietele Dukan (bazate pe proteine și care exclud fibrele alimentare) nu sunt recomandate persoanelor care suferă de hemoroizi întrucât cauzează constipație”, spune dr. Dan Andronesi, expert în cadrul OK Medical, cea mai modernă clinică de diagnosticare și tratare a hemoroizilor.

Consumul de alcool. Vinul fiert pe care-l bem în zilele de Crăciun, șampania și băturile tari ciocnite în noaptea de Revelion pot genera crize hemoroidale. „Consumul de alcool în cantitate mare se știe că produce vasodilatație atât pe vasele de sânge, cât și pe venele hemoroidale. Mulți pacienți relatează că după o perioadă de consum mai mare de alcool apar modificări la nivelul anusului, cu complicații, cu mărirea în volum a hemoroizilor”, precizează dr. Dan Andronesi.

Excesul alimentar și asocierile nefericite la masă. Crăciunul și Revelionul pot fi perioade extrem de neplăcute pentru cei care au hemoroizi pentru că regimul alimentar ne este complet dat peste cap – mâncăm mult mai mult, haotic, și fără să ne mai gândim la grupe alimentare sau necesarul de fibre. Excesul culinar poate declanșa crizele hemoroidale sau le poate agrava dacă ele deja există, avertizează specialiștii din cadrul OK Medical.

Lipsa hidratării. Nevoia de a bea apă este mai redusă în sezonul rece față de perioada verii. Mulți uită să bea apă, iar hidratarea insuficientă duce și ea la constipație. În schimb, tind să bea mai mult alcool, mai multă cafea, al căror efect este exact opus (deshidratează). Încercați să respectați recomandarea de a bea doi litri de lichide pe zi.

Vacanța. Petreceți Crăciunul la socri, de Revelion mergeți într-o vacanță? Atenție din nou la constipație! Multe persoane au probleme cu tranzitul atunci când pleacă de acasă și schimbă baia, patul, rutina zilnică. Poate dimineața se grăbesc să prindă micul dejun de la hotel, apoi să plece în vreo excursie cu grupul, poate mai ajung în cameră abia seara târziu. Cu cât e amânat mai mult mersul la toaletă, cu atât mai multă apă se absoarbe din fecalele care staționează în colon, făcând tot mai dificilă eliminarea lor.

Stresul. Emoția unei întâlniri, a plecatului la drum, agitația, ori diverse probleme și discuții generează stres. Multe persoane, atunci când sunt stresate, suferă de arsuri stomacale, greață, dureri și diaree. De ce? Ei bine, în situații de stres, se produce adrenalină, care afectează contracțiile ritmice musculare ale intestinelor. Iată că, pe lângă faptul că scade imunitatea, afectează inima, sistemul nervos și ficatul, stresul dă peste cap și digestia, provoacă diaree, iar aceasta îngreunează situația pacienților cu hemoroizi. „Perioadele lungi de diaree produc niște modificări deoarece, scaunul fiind mai acid, afectează vascularizația”, mai spune medicul Dan Andronesi.  Ar fi bine să beți mai puțină cafea și deloc energizante, să consumați mai multe probiotice care restabilesc flora intestinală și să încercați să gândiți pozitiv, să vă stresați mai puțin.

Leneveala. Da, e perfect de înțeles nevoia voastră de odihnă și relaxare în aceste zile libere. Însă dacă suferiți de hemoroizi, nu uitați de mișcare. Ea accelerează digestia întrucât pune în funcțiune și musculatura de la nivelul tractului gastro-intestinal. 30 de minute de mișcare pe zi pot face diferența.

Pentru orice întrebare legată de stilul de viață corect, cum se gestionează boala hemoroidală și ce tratamente moderne există pentru ea, nu ezitați să ne contactați la numărul 021.311.17.77. Specialiști cu experiență de aproape 20 de ani în tratarea hemoroizilor vă stau la dispoziție cu soluții și sfaturi. Acum, însă, vă dorim să aveți sărbători liniștite, să vă bucurați de familie, de prieteni și de cadouri, să mâncați cu măsură și să puneți sănătatea înainte de toate!

Discutati cu noi pe WhatsApp