Venele de legatura ale membrelor inferioare

Venele profunde ale membrelor inferioare

Venele profunde, de la nivelul piciorului si al gambei insotesc cate doua arterele corespunzatoare, reprezentand exemplul cel mai elocvent al venelor satelite sau comitante. De la genunchi in sus, venele profunde devin solitare, luand numele arterei de care se ataseaza.

Iata in continuare venele ce formeaza sistemul venos profund al membrului inferior:

 

  • Pe fata plantara a piciorului se afla venele digitale plantare situate profund si paralel cu arterele omonime varsandu-se in arcul venos plantar alaturat arterei plantare;
  • De la nivelul arcului venos pornesc vene plantare mediane si venele plantare laterale;
  • Acestea se reunesc in santurile dinapoia maleolei tibiale, respectiv peroniere si formeaza venele tibiale posterioare (cel putin doua) si venele peroniere (cel putin doua) care insotesc arterele omonime. Venele tibiale anterioare sunt alaturate arterei in loja musculara.

Deci la gamba sunt 3 perechi de vene profunde care insotesc arterele.

  • Venele tibiale posterioare primesc perforantele Cockett. Prin unirea venelor tibiale cu venele peronierese formeaza trunchiul tibio-peronier care primeste si venele muschiului solear.
  • Venele muschiului gastrocnemian sunt reprezentate de doua vene eventual cea mediana este dubla. Acestea se varsa in vena poplitee la acelasi nivel cu vena safena extema.Exista frecvent o varianta in care varsarea este comuna. Venele muschilor gastrocnemian sunt valvulate.
  • Venele muschiului solear denumite sinusoidele soleare sunt de obicei largi, sinuoase si avalvulate. Varsarea venelor soleare se poate face in venele tibiale posterioare in peroniere sau uneori direct in vena poplitee.
  • De la arcul tendinos al solearului venele se continua cu vena poplitee alaturata arterei si strabate ascendent pe mijloc regiunea poplitee pana la aductori; primeste vena safena externa.
  • De la inelul aductorilor se continua cu vena femurala superficiala care la 9 cm de arcada primeste si vena femurala profunda si devine vena femurala comuna. Vena femurala mai primeste vene circumflexe femurale si vena safena interna.
  • Vena iliaca externa continua vena femurala si se orienteaza ascendent si posterior spre articulatia sacroiliaca unde prin unire cu vena iliaca interna (hipogastrica) formeaza vena iliaca. Cele doua vene iliace comune se orienteaza proximal si medial formand prin unire vena cava inferioara care este asezata de-a lungul laturei drepte a coloanei vertebrale.

 

[vivafbcomment]
Discutati cu noi pe WhatsApp