Sindicat

Rate this post

Prevenirea ginecologică www : importanța controalelor la specialistPUBLICAT LA 08 MARTIE 2021
Examenul ginecologic și testele de screening, cum ar fi testul Papanicolau, joacă un rol cheie în sănătatea sistemului genital feminin. Medicul vorbește despre importanța prevenției ginecologice.

Cu ocazia Zilei Femeii din 8 martie, experta reamintește de ce este important să ai grijă de tine și să mergi la ginecolog chiar și în perioada Covid.

Vizită ginecologică și examene în timpul vizitei

„Este mai bine să previi decât să vindeci”, spune o zicală străveche. De altfel, chiar și în acest moment istoric, în care totul pare să se concentreze în jurul luptei împotriva noului Coronavirus, activitățile obișnuite de screening și prevenire pentru bunăstarea corpului, deci și a sistemului reproducător și a organelor genitale feminine, rămân fundamentale. pentru diagnosticarea și tratarea în timp util a diferitelor patologii.

Vizită ginecologică și examene în timpul viziteiProf. Mario Romano Mignini Renzini, Șeful Centrului de Procreare Asistată Medical al Azilului de Bătrâni La Madonnina și Șeful Unității Operative Ginecologie a Institutelor Clinice Zucchi din Monza, explică când trebuie să mergeți la medic ginecolog și ce controale trebuie efectuate.

De ce este important să mergi la ginecolog

„Pornim – explică profesorul Mignini Renzini – de la obiectivul medicinei moderne, care se bazează pe prevenție și nu doar pe tratamentul bolii deja stabilite.

Întrucât sistemul genital feminin este localizat preponderent în interiorul corpului și deci nu este vizibil, la femei, mai ales dacă este asimptomatic, doar controlul ginecologic efectuat în scop preventiv este capabil să diagnosticheze precoce unele patologii ginecologice precum chisturile ovariene și fibroamele uterine”. .

Controalele de bază la nivel ginecologic sunt examenul medical și testul Papanicolau.

Examenul medical de specialitate incepe cu anamneza, adica medicul adreseaza pacientului intrebari pentru a-si clarifica starea de sanatate si a-i reconstrui istoricul ginecologic pentru a trece apoi la examenul obiectiv, in cadrul caruia i se poate face De asemenea:

  • o ecografie transvaginala, in cazul unei paciente care a avut deja act sexual;
    o ecografie transabdominală, în cazul unui pacient care nu a avut niciodată relații sexuale.
  • Ecografia permite conturarea tabloului clinic al persoanei și/sau confirmarea sau aprofundarea ipotezelor diagnostice elaborate în faza anamnestică.

Testul Papanicolau, pe de altă parte, este un test pentru diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin.

Pentru pacienții fără simptome

Vizite și teste mai specifice pot fi efectuate dacă se găsește o anumită problemă sau dacă, de exemplu, doriți să încercați să rămâneți însărcinată și doriți să efectuați teste preconcepționale la unul/amândoi parteneri sau dacă încercați deja să rămâneți gravidă. însărcinată, dar concepția întârzie.

Pentru pacienții fără simptomeCe verificări și teste să faceți periodic

Urgența și cadența unei vizite la ginecolog variază în funcție de prezența sau absența simptomelor la pacienți.În medie, își amintește profesorul, următoarele ar trebui făcute o dată pe an:

  • vizita ginecologica, incepand de la primul act sexual, ca urmare a inceperii vietii sexuale
  • a femeii, este necesar un diagnostic si prevenire a cancerului de col uterin. Mai mult, în
  • această perioadă a vieții unei femei este important să se furnizeze informații corecte despre contracepție și boli cu transmitere sexuală;
  • o ecografie a sânului, aproximativ de la vârsta de 20 până la 40 de ani;
  • o mamografie, peste 40 de ani.

Dacă aveți simptome

O dată la 3 ani, trebuie făcut Testul Papanicolau, care conform ultimelor indicații nu ar trebui să se mai facă anual, ci o dată la trei ani, întotdeauna începând de la primul contact sexual.

Totuși, în cazul unei sarcini care nu întâmpină probleme deosebite, se recomandă o vizită la moașă la fiecare 4-6 săptămâni.

Există cazuri în care examenul medical trebuie efectuat într-o perioadă de timp mai imediată. Acest lucru se întâmplă atunci când pacientul este afectat de simptome precum, de exemplu:

  • durere abdominală sau pelviană continuă;
  • absența sau neregularitatea menstruației;
  • menstruație prea grea.

În majoritatea cazurilor aceste simptome nu sunt neapărat asociate cu o patologie, dar în unele cazuri, pe care medicului le revine să le evalueze, pot fi și manifestări ale patologiei ginecologice sau urgențe obstetrico-ginecologice precum cele enumerate în această listă pe cale. de exemplu:

În cazul bolilor manifeste sau al factorilor de risc

  • boli ale anexei sau uterului
  • dezechilibre hormonale
  • tulburări de dezvoltare pubertală
  • malformații genitale
  • simptome de avort spontan în sarcina inexplicabilă
  • simptome de sarcină ectopică.

Același argument este valabil și pentru simptomele care afectează sânul, cum ar fi, de exemplu, durerea și galactorea (o secreție anormală de lapte din mamelon), care pot necesita efectuarea de teste atunci când este identificată problema.

În cazul pacienților cu antecedente familiale pozitive sau care au întâlnit deja patologii care afectează aparatul genital sau mamar, examinările ginecologice și/sau mamare vor fi mai frecvente și stabilite de specialiștii de referință, în funcție de particularitățile cazului.

În cazul afecțiunilor legate de sarcină, inclusiv, pentru a numi câteva, diabet și hipertensiune gestațională, medicul va lua în considerare, de asemenea, efectuarea unor vizite mai apropiate sau trimiterea pacientului către centre specializate în patologie a sarcinii.