Centru recoltare suceava

Rate this post

Sănătatea mintală Acasă este o parte integrantă a sănătății. Aceasta este o prioritate pentru Comisia Europeană, care în ultimii 25 de ani a sprijinit acțiuni și proiecte care vizează îmbunătățirea bunăstării mintale a oamenilor din UE și din întreaga lume.

În discursul său din 2022 privind starea Uniunii Europene, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și-a anunțat intenția de a prezenta o nouă inițiativă privind sănătatea mintală în 2023.

O abordare cuprinzătoare a sănătății mintale

La 7 iunie 2023, Comisia a adoptat Comunicarea privind o abordare cuprinzătoare a sănătății mintale, care va ajuta statele membre și practicienii să ia măsuri rapide pentru a aborda provocările de sănătate mintală.

  • O abordare cuprinzătoare a sănătății mintaleComunicarea constituie un punct de plecare al noii abordări cuprinzătoare, orientate spre prevenire și cu mai multe părți interesate, dezvoltată în urma unei consultări ample a statelor membre, a părților interesate și a cetățenilor.
  • Noua abordare recunoaște că sănătatea mintală nu se referă doar la sănătate, ci afectează în mod semnificativ domenii precum educația, digitalizarea, ocuparea forței de muncă, cercetarea, dezvoltarea urbană, mediul și clima.

Inițiativa se bazează pe politicile, abordările și acțiunile existente. Cele 20 de inițiative emblematice ale comunicării, care identifică oportunități de finanțare în valoare de 1,23 miliarde EUR, vor sprijini în mod direct și indirect statele membre în punerea în aplicare a unei abordări cuprinzătoare a sănătății mintale.

Comunicarea sănătății mintale, 2023

Situația sănătății mintale în Europa

Îngrijorările, anxietățile și sentimentele de depresie din cauza efectelor devastatoare ale pandemiei, războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, crizei climatice, șomajului și creșterea costului vieții, precum și presiunile rețelelor digitale și ale rețelelor sociale au toate a exacerbat niveluri deja slabe de sănătate mintală, în special la copii și tineri.

Raportul Sănătate dintr-o privire: Europa 2018 a constatat că problemele de sănătate mintală afectează aproximativ 84 de milioane de oameni din UE.

Pe lângă suferințele personale pe care le provoacă, aceste probleme au implicații financiare pentru societatea noastră. Costul total al bolilor mintale este estimat la peste 4% din PIB (peste 600 de miliarde EUR), luând în considerare toate cele 27 de țări ale UE și Regatul Unit.

Raportul Sănătate dintr-o privire: Europa 2022 arată că aproape unul din doi tineri europeni declară că are nevoi nesatisfăcute de îngrijire a sănătății mintale și că, în mai multe țări din UE, proporția tinerilor care au raportat simptome de depresie a fost mai mare, ceea ce s-a dublat în timpul pandemiei.

  1. În timp ce multe țări au luat măsuri pentru a proteja și susține sănătatea mintală a tinerilor, amploarea provocărilor actuale necesită acțiuni suplimentare pentru a evita lăsarea de cicatrici permanente pentru această generație.
  2. Este necesară o schimbare a priorităților către prevenire: abordarea factorilor de risc comportamentali și a factorilor determinanți sociali, de mediu și de afaceri și luarea de măsuri mai ambițioase pentru promovarea sănătății mintale și prevenirea bolilor mintale.

Prezentare generală a acțiunilor întreprinse în domeniul sănătății mintale

Prezentare generală a acțiunilor întreprinse în domeniul sănătății mintaleComisia Europeană s-a angajat întotdeauna să îmbunătățească sănătatea mintală a populației, așa cum se poate observa dintr-o privire de ansamblu asupra activităților sale anterioare.

  • Rezumatul proiectelor curente
  • Cele mai bune practici

Comisia sprijină statele membre în transferul celor mai bune practici. În acest scop, a fost creat un portal de arhivă pentru a facilita colectarea și schimbul de bune practici și implementarea acestora în UE.

În 2018, statele membre ale UE au identificat sănătatea mintală drept un domeniu prioritar pentru aplicarea celor mai bune practici.

În mai 2019, o preselecție a celor mai bune practici a fost prezentată statelor membre, care apoi le-au clasat în funcție de relevanța pentru prioritățile lor naționale. Cele trei practici care au primit cele mai mari scoruri sunt implementate cu sprijin financiar în cadrul Planului de lucru anual 2020 al celui de-al treilea program de sănătate.

Acestea sunt

  • o reformă a sistemului de sănătate mintală care vizează îmbunătățirea serviciilor comunitare orientate către oameni, dezvoltată în Belgia
  • un program național pe mai multe niveluri pentru prevenirea sinuciderii promovat în Austria
  • un program de intervenție pas cu pas pentru combaterea depresiei, definit datorită unei colaborări la nivel european.

Lucrările au început în 2021 cu acțiunea comună IMPLEMENTAL, care încorporează parțial reforma sistemului belgian de sănătate mintală și programul austriac de prevenire a sinuciderii.

Acțiunea comună reunește un total de 21 de state membre și beneficiază de o contribuție financiară de 5,4 milioane EUR.

  1. În domeniul depresiei, intervenții sunt implementate de proiectul Best al Alianței Europene împotriva depresiei, la care participă 10 state membre și care poate conta pe o contribuție financiară de 1,6 milioane de euro din partea Comisiei.
  2. Biroul Regional OMS pentru Europa sprijină eforturile Acțiunii comune de implementare în formare și dezvoltare a competențelor, cu o contribuție în valoare de 1 milion EUR la Programul de lucru al programului 2022 al UE pentru sănătate (EU4Health).