Indicațiile Ministerului Acasă SănătățiiUn document întocmit cu sprijinul ISS enumeră directivele de gestionare a virușilor în sezonul de iarnă: Guvernul pariază puternic pe secvențiere și nu exclude revenirea smartwork-ului și limitările evenimentelor majore.
Publicat:30-12-2022 13:56 Ultima actualizare: 01-01-2023 10:56 Canal: Sănătate Autor: Bord editorial kisses_mask_coronavirus FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmail
2023 va purta mască?
ROMA – În primul rând ordonanța care prevede obligația de tamponare pentru pasagerii care sosesc în Italia din China. Apoi informațiile de la ministrul Orazio Schillaci în Senat, la solicitarea opoziției.
Astăzi, iată documentul întocmit de Ministerul Sănătății cu privire la managementul Covid în sezonul de iarnă. Explozia de infecții din China după relaxarea restricțiilor în țara asiatică a ridicat nivelul de alertă în întreaga lume.
Și chiar dacă premierul Giorgia Meloni a asigurat în conferința de presă de la sfârșitul anului că „privările de libertăți” nu vor reveni (mesaj reiterat astăzi pe Telegram) și scopul este de a „lucra la împuternicirea și prevenirea cetățenilor” ca „ modelul restrictiv adoptat în trecut nu a funcționat”, documentul Ministerului Sănătății evocă încă o dată scenariul revenirii generalizate a măștilor.
CITEȘTE ȘI: Covid, Crisanti: „Măsuri ineficiente post-zbor din China”. Bassetti: „Folosirea tampoanelor moleculare”
INDICAȚIILE MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII PE MĂSTI
- În textul „Intervenții în derulare pentru gestionarea circulației Sars-CoV-2 în sezonul de iarnă 2022-2023”, realizat de minister cu sprijinul Institutului Superior de Sănătate, citim că masca „ este eficientă în reducerea transmiterii virusurilor respiratorii” și
- „în cazul în care este documentată o deteriorare epidemiologică evidentă cu impact clinic grav și/sau asupra funcționării serviciilor de asistență socială, ar putea fi indicată utilizarea acestora în spații închise, având ca scop în special protejarea persoanelor. cu risc ridicat de îmbolnăvire gravă”.
LIMITĂRILE ȘI SMART WORKING REPOZĂ?
În mod similar, „în cazul unei posibile agravări semnificative a tabloului epidemiologic – continuă ministerul – se poate evalua adoptarea temporară a altor măsuri, precum munca de acasă sau limitarea dimensiunii evenimentelor care implică adunări“.
- Deși evoluția pandemiei „este în prezent imprevizibilă”, se arată în document, „țara noastră trebuie să se pregătească pentru a face față unei ierni în care s-ar putea observa un impact sporit asupra asistenței medicale atribuibil diverselor boli respiratorii acute,
- în primul rând gripei, și posibilă circulație a noilor variante de Sars-CoV-2, determinată și de comportamentul individual și de starea imunitară a populației”.
În ceea ce privește măsurile de izolare
Autosupraveghere și management al contactelor, documentul reiterează că „identificarea cazurilor prin testare, izolarea cazurilor și urmărirea direcționată a contactelor continuă să fie instrumente utile pentru gestionarea epidemiei de Sars-CoV-2, în special în contextele în care riscul de un impact ridicat al Covid-19 asupra serviciilor de sănătate este mai mare”.
INDICAȚIILE PRIVIND VACCINURILE ANTI-COVID
În ceea ce privește campania de vaccinare, Ministerul Sănătății explică că în sezonul de iarnă 2022-2023 obiectivul „va fi asigurarea în continuare a persoanelor vârstnice și fragile cu prioritate, protejându-i de boli grave și spitalizare”.
Prioritățile și factorii care trebuie luați în considerare în pregătirea și implementarea noilor strategii de vaccinare includ „continuarea actualei campanii de vaccinare, completarea lacunelor în acoperirea vaccinală a seriei primare și a rapelurilor recomandate și menținerea capacității suficiente de vaccinare;
Posibilitatea de a combina campanii de vaccinare împotriva COVID-19 și gripă
Dezvoltarea programelor de vaccinare cu vaccinuri adaptate, identificarea grupurilor prioritare de populație și asigurarea că există o disponibilitate suficientă a dozelor;
Monitorizarea eficacității și siguranței vaccinurilor adaptate odată ce a început implementarea la scară largă; implementarea unor strategii de comunicare eficiente pentru promovarea aportului de doze de rapel, finalizarea seriei primare și campania de vaccinuri noi și adaptate și vaccinuri proteice.
În același timp, campaniile de informare ar trebui să vizeze și încurajarea utilizării vaccinurilor antigripal pentru persoanele cu risc”.
- Ministerul reamintește apoi că administrarea celei de-a doua doze de rapel (al doilea rapel) este recomandată pentru următoarele categorii, cu condiția să fi trecut un interval minim de cel puțin patru luni (120 de zile) de la prima doză de rapel sau de la ultima infecție care urmează rapelul (data testului pozitiv):
- persoane de 60 de ani și peste, persoane de 12 ani și peste cu fragilitate ridicată motivată de patologii concomitente/preexistente, operatori și oaspeți ai instituțiilor rezidențiale pentru vârstnici, lucrători sanitari, gravide.
Vaccinurile bivalente pot fi însă puse la dispoziție la cererea părții interesate, ca a doua doză de rapel, pentru vaccinarea subiecților în vârstă de cel puțin 12 ani, care au primit deja prima doză de rapel de cel puțin 120 de zile.