Nu scăpăm de hemoroizi cu creme și produse naturiste. Iată în ce constă tratamentul corect!

8 din 10 persoane suferă, pe parcursul vieții, de boala hemoroidală și, potrivit statisticilor, peste 75% dintre adulți dezvoltă hemoroizi până la vârsta de 50 de ani. Odată apăruți, hemoroizii nu trec de la sine și nici vreun gel sau vreo cremă de la farmacie nu rezolvă problema.

Potrivit medicului primar chirurg Dan Andronesi, tratamentele locale cu geluri și creme cumpărate de la farmacie nu fac altceva decât să niveleze mucoasa, să ne dea pe moment senzația că ceva s-a ameliorat, însă permit mai departe hemoroizilor să crească și să dea complicații. “Aceste vene dilatate din plexul venos hemoroidal nu au cum să se micşoreze de la sine. Odată mărite, ele cresc încet, încet, până în ultimul stadiu, când ies afară şi nu mai intră. Nu s-a inventat nimic care să facă să dispară aceste vene modificate”, explică dr. Dan Andronesi, chirurg în cadrul clinicii OK Medical, clinică modernă în care problema hemoroizilor se rezolvă cu soluții de ultimă generație.

Medicina a evoluat și ne oferă metode de tratament minim invazive, cu o rată de succes extrem de mare și care – extrem de important – ne permit să ne reluăm activitățile zilnice imediat, fără să trecem prin dureri, fără să suportăm anestezii din care durează până să ne revenim. Iată câteva detalii despre opțiunile de tratament în cazul hemoroizilor.

Tratamentul clasic chirurgical. Este o procedură mai veche prin care fiecare hemoroid este excizat. „Dezavantajul este că în zonă rămân nişte găuri care trebuie să se vindece, să se epitelizeze şi, cum avem şi scaun, nu e deloc plăcut. Aşa au apărut procedeele minim invazive, care au risc de recidivă mult mai mic”, explică dr. Dan Andronesi. La tratamentul clasic, prin operaţie, se apelează în ultimă instanţă, dacă celelalte metode nu au dat rezultat.

Fototermocoagularea în spectru infraroşu. Cu ajutorul unor dispozitive moderne se aplică energie termică pe hemoroizi, energia coagulează proteina din ţesuturile afectate şi va genera o cicatrice, care se va vindeca uşor. Procedura nu necesită perioadă de recuperare şi se recomandă celor care au hemoroizi localizaţi intern.

Scleroterapia. Tot pentru hemoroizii interni se mai poate folosi o metodă ce presupune injectarea unei substaţe cu efect sclerozant, care opreşte circulaţia sângelui către hemoroizii. Este o metodă simplă şi rapidă, uşor de suportat, cu efecte în aproximativ 10 zile. Se recomandă, totuşi, pentru hemoroizii de mici dimensiuni.

Ligaturile cu benzi elastice. Este o metodă simplă şi larg răspândită care, aşa cum sugerează şi numele, implică aplicarea unor benzi de cauciuc la nivelul hemoroizilor, scopul fiind acela de a întrerupe alimentarea lor cu sânge. Nevascularizaţi, aceştia vor vor cădea de la sine. În timpul unei sesiuni, se pot trata 1-2 hemoroizi. Procedura nu este recomandată celor care urmează tratament anticoagulant, celor cu afecţiuni rectale şi anale cronice sau celor cu hemoroizi de dimensiuni mari.

Cel mai bun tratament pentru hemoroizi este asocierea ligarurilor elastice cu fototermocoagularea in spectru infrarosu.

Un sfat cu care încheiem articolul: este important ca un medic să ne vadă și să confirme că avem într-adevăr hemoroizi, apoi să ne prezinte variantele de tratament eficiente. Nu ne putem diagnostica singuri, pentru că multe afecțiuni au aceleași simptome cu boala hemoroidală. Ca să nu riscăm ceva mai grav, o consultație este necesară de cum apar motive de îngrijorare. Vă așteptăm la OK Medical, cea mai modernă clinică de proctologie, unde veți discuta cu specialiști cu o experiență de aproape 20 de ani în tratarea hemoroizilor!

Discutati cu noi pe WhatsApp