Coronavirus: ce este pagina de start și cum să reduceți riscul de contagiunePUBLICAT LA 31 IANUARIE 2020Un nou coronavirus a declanșat urgența globală a Organizației Mondiale a Sănătății. Să vedem ce este și ce măsuri de precauție trebuie luate.
Situația epidemiei internaționale de Coronavirus este în continuă evoluție. Se cunosc încă puține despre natura noului virus, despre simptomele și metodele de transmitere a acestuia și, din acest motiv, este dificil să oferim o imagine exhaustivă.
Simptomele infectiei
Autoritățile sanitare internaționale iau măsurile de precauție necesare pentru a încerca să stopeze transmiterea Coronavirusului și să evite riscul unei pandemii. Până în prezent, sunt peste 20.500 de infectați și peste 400 de morți.
Să facem un bilanț al situației și care sunt modalitățile de a reduce riscul de contagiune.
Ce este coronavirusulCoronavirusurile fac parte dintr-o familie de viruși despre care se știe că provoacă boli, de la simpla răceală până la infecții mai agresive, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul respirator acut sever (SARS), responsabile de o epidemie care a speriat întreaga lume. în 2003.
„Secvența virală a 2019-nCoV, noul coronavirus, este în peste 76% asemănătoare cu ADN-ul virusului SARS, care a infectat peste 8.000 de oameni în 2003, cu o rată a mortalității de 10%”, explică dr. Elisa Vicenzi, șefa departamentului. laboratorul de agenți patogeni virali și biosecuritate al Spitalului IRCCS San Raffaele.
Rata mortalității de 2019-nCoV este în schimb conținută, pentru moment, la aproximativ 3%. Dacă ar exista o creștere a mortalității, ar trebui să presupunem mutații ale virusului care îi cresc patogenitatea.
„Ceea ce putem spera este că în timpul replicării coronavirusului din 2019 vor apărea mutații numite atenuare, adică care reduc replicarea și agresivitatea virusului, așa cum sa întâmplat în cazul SARS.
Acest lucru, pe de altă parte, face mai dificilă recunoașterea celor infectați și favorizează răspândirea virusului”, comentează dr. Vicenzi.Coronavirusul din 2019 provoacă inițial simptome asemănătoare gripei, care includ:
- rece
- febră
- tuse seacă
- Durere de gât
- dificultăți respiratorii
- conjunctivită (în unele cazuri).
În unele cazuri însă, boala progresează și din căile aeriene superioare ajunge la structurile cele mai interioare ale plămânilor, inflamându-le și provocând chiar și pneumonii foarte grave.
În cazul cazurilor suspectate, unitățile sanitare au teste de diagnostic adecvate, cum ar fi un tampon pentru gât, ușor disponibile.
Cum să reduceți riscul de contagiune
Pentru Lombardia, a fost deja înființat un grup de lucru care să recunoască și să trateze posibilele cazuri de coronavirus, cu 3 laboratoare unde sunt trimise probele de analizat și 17 secții de referință pentru boli infecțioase pentru preluarea oricăror pacienți.
Printre acestea, Unitatea Operativă de Boli Infecțioase San Raffaele Turro.Cum se transmite virusulCel mai complicat aspect de gestionat, însă, se referă la contagiozitatea virusului și, prin urmare, izolarea acestuia.Virusul se transmite prin:
- saliva, cu tuse și strănut;
- prin contactul mâinilor care au atins suprafețe contaminate de virus cu mucoasele (ochii, nasul, gura).
Deoarece nu există vaccin și se știe puțin despre noul virus, epidemia poate fi stopată doar prin identificarea și izolarea cazurilor suspecte.
Cauzele apariției noilor pandemii
Dacă simptomele respiratorii ar trebui să apară în cele două săptămâni de la întoarcerea dintr-o excursie în zonele de risc, Ministerul Sănătății recomandă să sunați la 1500 și să luați măsuri pentru a minimiza infecția::purtați o mască chirurgicală dacă sunteți în contact cu alte persoaneutilizați șervețele de unică folosință pentru tuse sau strănutspălați-vă des pe mâini.
- Virușii au circulat întotdeauna în întreaga lume. Cândva, însă, bolile au ajuns pe mare, dar astăzi cu avionul, iar asta înseamnă că se răspândesc mult mai repede.
- Iată de ce, pentru a evita riscul trecerii de la o epidemie localizată la o adevărată pandemie, autoritățile internaționale au stabilit proceduri stricte de control în toate aeroporturile importante, în special pentru călătorii din zonele de risc.
Dincolo de rapiditatea transportului, riscul crescut de apariție a noilor pandemii de origine animală derivă din impactul crescând asupra mediului al speciei noastre: invadăm pădurile tropicale cu alte habitate care conțin multe specii de animale și odată cu ele multe virusuri încă necunoscute.
Defrișăm și vânăm animale, adesea pentru a le trimite vii către piețele de carne unde diferite specii coexistă în contact strâns.
Toate comportamentele care cresc probabilitatea unui salt al speciilor de noi viruși
Coronavirus în familie, cum să te protejezi acasă și să previi contagiereaCum să te protejezi de infecții acasă? Iată regulile de bază: începeți cu spălarea des pe mâini, păstrați distanța față de persoanele în vârstă și rudele fragile și limitați invitațiile oaspeților.
- de Sara Bettoni
- 1 din 8
- Covid, focare în familie
Nici măcar acasă nu ne putem simți complet în siguranță de infecția cu coronavirus, dimpotrivă.
Potrivit ultimei monitorizări săptămânale de către camera de control alcătuită din Ministerul Sănătății, Institutul Superior de Sănătate și Regiuni, „transmiterea locală a virusului, răspândită pe întreg teritoriul național, provoacă focare de dimensiuni chiar semnificative, în special semnalate. în mediul casnic/familial”. Dacă este imposibil de eliminat riscul de contagiune, pot fi totuși respectate reguli pentru a reduce probabilitatea de infectare.