Tratament varice

Rate this post

Varicele (sau pur și simplu detalii varicele) sunt dilatații patologice ale venelor. Este o tulburare care preferă membrele inferioare, deși poate apărea și în alte zone. remedii pentru vene varicoaseShutterstock

Mereu alungite si evidente, varicele capata o forma sinuoasa caracteristica, constituind un adevarat disconfort estetic pentru multe femei.

Ce sa nu faci

Pe langa insuficienta venoasa – care este cauza principala – varicele pot fi rezultatul unor diverse afectiuni, precum: trombi care afecteaza venele profunde, vase compromise, deficit de pompa musculara, obezitate si sedentarism.

Dincolo de tulburările estetice, varicele pot provoca simptome precum: glezne umflate, crampe musculare, furnicături la nivelul picioarelor, picioare umflate/obosite, percepție constantă a frigului și venelor păianjen.

Materialul publicat are scopul de a permite accesul rapid la sfaturi generale, sugestii și remedii pe care medicii și manualele le eliberează de obicei pentru tratamentul varicelor; aceste indicații nu trebuie să înlocuiască în niciun caz opinia medicului curant sau a altor specialiști din domeniul sănătății care tratează pacientul.

 • Ce sa nu faciCe să fac
 • Menține-ți greutatea ideală. Controlul greutății este esențial pentru gestionarea venelor varicoase, minimizând riscul degenerarii simptomelor
 • Practicarea regulată a exercițiilor fizice și a sportului, un truc foarte util pentru a promova circulația sângelui.

Se recomandă evitarea sporturilor care necesită smucituri sau mișcări bruște (de exemplu, tenis sau jogging); mai degrabă, preferă sporturi precum înotul sau concentrează-te pe plimbări lungi și rapide

Ridicați patul în zona picioarelor

Purtați ciorapi elastici / bandaje compresive gradate: acesta este un bun remediu pentru a contracara stagnarea sângelui în capilare (semn distinctiv al insuficienței venoase și varicelor)

Rămâi drept mult timp. O astfel de atitudine poate favoriza hipertensiunea venoasă
Purtați haine prea strâmte, cum ar fi pantaloni, lenjerie intimă strâmtă, curele și colanti.

Acest tip de îmbrăcăminte îngreunează circulația sângelui, evidențiind venele varicoase
Purtați adesea pantofi cu toc înalt: pantofii plati forțează mușchii picioarelor să lucreze mai mult, păstrând integritatea venelor

Ce să mănânce

Fumatul: fumatul crește riscul de insuficiență venoasă, în special la subiecții predispuși
Expunerea la soare pentru perioade lungi sau făcând băi foarte fierbinți
Starea în medii prea calde pentru o perioadă lungă de timp: temperatura exterioară ridicată poate favoriza de fapt vasodilatația

Stând sau stând în picioare pentru perioade lungi de timp: schimbarea pozițiilor încurajează fluxul sanguinStați cu picioarele încrucișate: unii medici consideră că această poziție poate agrava cumva insuficiența venoasă, favorizând apariția varicelor

Ce să mănânceUrmați o dietă săracă în calorii și beți multe lichide, mai ales în cazul supraponderalității/obezitățiiLuați multe fructe și legume, deoarece sunt bogate în antioxidanți (vitamina C și E)Consumați alimente bogate în vitamina C și de culoare violet închis/albastru

Ce să NU mănânci

 • Evitați consumul de alimente greu de digerat, cum ar fi sosuri, prăjeli și alimente bogate în grăsimi
 • Alcool (consum moderat)
 • Alimente bogate în cofeină (de exemplu, cafea, ciocolată, băuturi pe bază de mate, guarana)

Pentru a reduce urmele inestetice lasate de varice, se recomanda aplicarea pe pielea picioarelor a unor creme sau comprese formulate cu ingrediente active naturale cu actiune protectoare si capilarotropa:

Tratamente farmacologice

Mătură de măcelar (Ruscus aculeatus) → proprietăți antiinflamatoare, antiedem, vaso-protectoareViță de vie roșie (Vitis vinifera) → proprietăți flebotonice, capilaroprotectoare, antioxidante, antiflogistice

Castan de cal (Aesculus hippocastanum) → proprietăți capilarotrope/protectoare, antiinflamatorii. Ingredientele active cresc rezistenta capilara, reduc permeabilitatea si favorizeaza drenajul limfatic.

Gotu kola (Centella asiatica L.) → proprietăți flebotonice, stimulând microcirculația

 1. Aceleași ingrediente active pot fi luate și sub formă de tablete sau capsule, pentru a fi utilizate eventual și ca o completare a tratamentului farmacologic.
 2. Medicamente flebotonice: utile pentru creșterea tonusului peretelui venelor, reducând senzația de greutate la nivelul picioarelor (un simptom comun multor femei afectate de varice).

Diosmin (de exemplu, Daflon, Diosven)Oxerutin (de exemplu, Venoruton)Medicamente profibrinolitice: aceste ingrediente active dizolvă acumulările de fibrină colectate în vene varicoase:

Streptokinaza (de exemplu, streptaza)

Scleroterapia: injectarea de substante sclerozante este un excelent remediu farmacologic pentru a ușura urmele lăsate de varice.

Injectarea medicamentului provoacă o reacție inflamatorie și o fibroză a peretelui venelor: în acest fel, este posibilă îmbunătățirea semnificativă a circulației sângelui, având în vedere că sângele este deviat către vene sănătoase.

 • Tetradecil Sulfat de sodiu (de exemplu, Fibro Vena)
 • Oleat de etanolamină (de exemplu, etamolin)
 • Medicamente anticoagulante (aplicație locală): remediu util care vizează promovarea circulației sângelui în prezența venelor varicoase:
 • Sulfat de heparan (de exemplu, Clarema, Hemovasal)

Prevenirea

Purtați ciorapi sau bandaje elastice pentru a preveni complicațiile de la varice – scopul principal este evitarea hipertensiunii venoaseRidicați picioarele deasupra nivelului inimii: în timp ce stați pe spate, odihniți-vă picioarele pe 3-4 perne.